Adatszolgáltatás megtagadási kiskapu?

 

Az a törvényjavaslat, amelyben hivatkozni lehet a hivatal lebénulására az adatszolgáltatási kötelezettség esetén Ld. itt, alighanem Pásztor Béla kedvére való is volna. Adatkikérés során próbálkoztak már velünk úgy, hogy a fénymásolás költségeit horror árban határozták meg (megoldotuk azzal, hogy bemegyünk és lefotózzuk), próbálkoztak már azzal is, hogy részadatokat adtak meg, hátha nem vesszük észre, és bevett technika az is, hogy egyáltalán nem voltak hajlandók kiadni semmit. A hivatal nálunk amúgy is mindig csak akkor adott ki valamit, ha a polgármester maga járult hozzá. (Pedig itt is működni kéne az automatizmusnak.)

Nálunk még az is előfordul, hogy egyes szerződések hollétéről csak maga a polgármester tud, tehát a jegyző még akkor sem tudta volna kiadni, ha akarja. Ne felejtsük, hogy a Pásztor-Somody ügy azért is húzódott olyan soká, mert az adatkéréseket megtagadta a polgármester, és csak hosszú bírósági pereskedés után, bírósági végzésre mutatta meg.

Mennyivel „egyszerűbb” lesz az élet, ha a város számára vérlázító szerződéseket meg se kell mutatni. A veresegyházi példa jól mutatja, hogy az átláthatóság csökkentése voltaképp magának a hatalomnak is árt, mert felelőtlenebbül lavírozzák be magukat az érintettek a vállalhatatlan megállapodásokba.

Reméljük a törvénytervezet elbukik. A jogszabályszöveget olvasva van persze egy jóhiszemű értelmezés is. Csak a konkrétumot nélkülöző homályos adatkérésről mondja a tervezet, hogy ahelyett lehetőség van pontosabb megfogalmazás végett megtagadni a teljesítést.

Voltaképp az élet eddig is erről szólt. Volt már jegyző, aki közölte velünk ne szórakozzunk, és akkor beláttuk, hogy körültekintőbben kell adatot kérni, hiszen a teljesíthetetlent nem teljesítik, bírósági procedúrának meg mi értelme, s kétesélyes is.

Mi még nem tudtunk visszaélni a jelenlegi szabályozással, furcsa is, hogy a törvénytervezet ellenünk, civilek ellen fogalmazódik meg. Visszaélés eddig a másik irányból történt, még a legszigorúbb jogszabályok ellenére is. (Ha Pásztor Bélát elítélték jogtalan adatvisszatartás miatt ugyan mi történt emiatt? Személyes felelősség nem terhelte, a hivatal volt a bűnös, nem ő.)

Igen csak vicces volna, ha aztán az adatkérést oly mértékben konkrétizálni kellene, hogy a végén már csak az tudna ilyet kérni, aki amúgy is tisztában van azzal mit tartalmaz a szerződés.

A törvény ellenzői szerint (pl. TASZ, LMP) az adatokhoz a jövőben is hozzá fognak jutni, csak hát nem törvényes úton, hanem a közigazgatásban dolgozók kiszivárogtatásai által.

A legkeményebb kritikát ld:http://www.ekint.org/ekint/ekint.news.page?nodeid=595

A törvény születésének okáról az indoklást pedig ld. itt.