Fukushima tanulsága Veresegyházon

Az erőmű közelében lévő evakuált település bejárható itt a google jóvoltából. 20 ezer fős város volt! (Érdemes megfordulni és a másik irányba indulni, majd az út végén balra kanyarodni.)

Sokat tudunk már arról, hogy nem csak a természet tehet a fukushimai katasztrófáról, de mindegy is hány emberi hiba és korrupció volt az ok. Az emberek mindenütt korruptak – olykor -, és mindenütt hibáznak. Ezt be kell tervezni. Olyan energiaformátumokat kell fejleszteni, amelyben az emberi tényező nem okoz gondot. Nem etikus az az ipartelepítési stratégia sem, ahol az externáliákra nincsenek tekintettel. Olyan helyre kell telepíteni a gyárakat, ahol az esetleges baleset is be van tervezve.

Lehet, hogy egy mérges gázokkal dolgozó üzem gazdaságosabban üzemel egy településen, mert olcsóbbak a szállítási feltételek, de ez a haszon nincs arányban a veszéllyel. (Az atomenergiának ezért nincs jövője, mindenki úgy véli, 100 év múlva egy sem lesz.)

A BD lakosok mellé telepítésének veresegyházi kísérlete is jó példa a hübris vétségére. Mennyi irracionális emberi önzés vezetett oda, hogy ráadásul Pásztor Béla a város polgármestere pont a lakosok közvetlen közelébe jelölte ki a helyet, és még véletlenül se néhány száz méterrel távolabb, mikor földterületek távolabbb is voltak. Egyéni érdekei miatt döntött így.

A gyárral való tárgyalást kevéssé tette átláthatóvá, hovatovább titoktartási fogadalmat írt alá a gyárral, hogy elhallgatja a polgárok elől – akik pedig őt választották meg -, hogy mérges gázzal fognak majd fertőtleníteni az üzemben. Ne feledkezzünk meg ezekről a lépéseiről, amikor politikusi teljesítményét akarjuk megítélni.

A hatalom maximalizálási törekvése és az átláthatatlanság. Ez az a kettő ami ellen minden hivatali dolgozónak tennie kell. A jegyzőnek úgy, hogy nyilvánosságot biztosít, a képviselőknek úgy, hogy korlátozzák a hatalmat.