Átadták Veresegyházon a víztisztítót

 

Idén már üzemelt, de ünnepélyesen csak ma adták át Csomád, Szada és Veresegyház új víztisztítóját. Pásztor Béla polgármester kiemelte beszédében, hogy mostantól fogva elhárult az akadály az újabb ipari beruházások létesítménye elől, mert a vízügy meg tudja adni az engedélyt.

A város természetvédelmi elkötelezettségéről csak annyit, hogy az megadta volna enélkül is. (A Tesco beruházást pl. a Tavirózsa Egyesület akadályozta meg a víztisztító kapacitáshiányára hivatkozva, de amúgy is gazdaságilag és településfejlesztési szempontból nem tartották indokoltnak egy újabb áruház térségbe építését, mondván, hogy a veresi piacot és a kiskereskedőket is veszélyeztetheti, ahogy Budapest kőrútjain található üzletek is a plázák miatt mentek tönkre.)

A víztisztíó és az új csatornák 4 milliárd Ft-ból épültek meg, ebből 3 milliárd Eu-támogatás. Egyesületünk csak remélni tudja, hogy az a filozófia ami egy modern szennyvíztisztító megépítése mögött húzódik épp úgy meghonosodik a városvezetésekben, ahogy az Eu közösségének pénzadománya is.

Magyarországon érdemi fejlesztés nem történt volna az utóbbi időben Eu-s támogatás nélkül. A pályázat rengeteg egyeztetéssel, és munkával, irodai, jogi és mérnöki munkával járt. Valóban jó példa arra, hogy komoly eredményeket képesek vagyunk elérni, ha mindenki egyet akar. Ezúttal ez történt.

Még egyszer mondjuk, hogy csak remélni tudjuk, hogy jó célra is kerül felhasználásra, és nem mondjuk az lesz az első lépés, hogy a Tescoval veszik fel a kapcsolatot a plgármesterek mondván, hogy elhárultak az akadályok.

Az átadás ceremóniáján ki voltak rakva a poharak, és kapacitálták a résztvevőket, hogy igyanak a szenyvíztisztító által kibocsátot vízből. Szeretnénk szerényen, de határozottan felvilágosítani e játékban résztvevőket, hogy az űrutazást és néhány sivatagi helyet leszámítva nem cél az, hogy az ember a saját vizeletét megtisztítva újra meg tudja inni.

A zenon technológia beállítható úgy, hogy erre is képes, de aligha így fogják üzemeltetni a jövőben, hiszen ez fölöslegesen emelné a működési költségeket. Ezért a mai játék félrevezető lehet, továbbra sem ajánljuk senkinek, hogy a víztisztítóból kivezetett vizet úgy igyák, mintha forrásvíz volna.

Ha érdekli, hogy a víztisztó hatékonysága és a most minden lakos által fizetett környezetterhelési díj témájában milyen harcot vív egyesületünk, ld. itt.