Negyedik módosítás

 

Képhez tartozó vidót ld. az indexen itt.

a Fidesz-székház eseményeitől hangos a média: sütimarketing (Selmeczi Gabriella), sósavas bácsi (a képen látható férfi ezt kívánta az arcukba a „gyerekeknek”) a sláger. Mindez az Alaptörvény negyedik módosítása miatt ld. itt az eredeti dokumetumot.Itt meg a megszavazás utáni összefoglalót.

Az utóbbi időben inkább csak nyugati kényszerek hatására történt visszalépés, és egy diáktüntetést leszámítva a hazai ellenzék semmiben sem tudott érdemben hatást gyakorolni a kormány jogalkotására. Ezért aztán most is inkább azt nézzük, mely témákra kezd rákérdezni az Eu. (Ld. még itt.) Ezeket a témákat zárójelben észrevételezzük is. Jelezzük továbbá, hogy a folyamatnak még igencsak az elején vagyunk, és az utcát se becsüljük azért le.

1. Az alkotmánybíróság függetlensége nincs garantálva, ha döntéseiket új alkotmányozással vonják kétségbe. (No igen, mondhatnánk erre az Eu-s vádra, ez így van, de ez politikai kultúra kérdése, nem jogszabályi, tehát itt az Eu nem tehet majd semmit.)

2. Visszamenőlegesen nem hivatkozhat az AB a korábbi döntéseire, és ez aggályos. (Itt az EU kénytelen lesz meghátrálni a magyar kormány érvei előtt, mert a dokumentum eleve úgy érvvel, hogy az AB hozhat olyan döntést, és érvelhet is úgy, mint korábban, de a korábbiak nem kötelezik, vagyis mozgástere tágul és nem szűkül. Ha a tágulás némi túlzás is, nincs mit kezdeni ezzel.)

3. Alapvető jogok potenciális szűkítése a mostani negyedik módosítás a véleménynyilvánítás, a hajléktalanság és a röghözkötés témájában. (E kérdésekben nagy csaták várhatók, és ha valamelyik ellentétes az Eu jogelveivel, akkor viszakozni is kell majd.)