Etikus csődkezelés – Róna kontra Surányi

 

 

Igen rövid videót ld. itt, melyben Róna szemtől-szembe Surányiék morális felelősségét hangoztatja. A svájci alapú hitelrendszer problémája szerinte, hogy semmi kockázat nincs a banknál, viszont a nyereség, ha extra, az meg az övék. Surányi szerint viszont a bankok a kockázatokat vállalják azzal, hogy a tönkrement adósok (17%) után ők fizetnek.

Csak annyi kiegészítést tennénk ehhez, hogy egyrészt a nemfizetők vagyontárgyai elvételével talán mégse vállalnak 17%-os kockázatot, másrészt a bankok nem is a megoldásokat keresik, hanem az azonnali felszámolást, ami morálisan szintén elfogadhatatlan bankári hozzáállás.

Róna egyszer bankárként utazott Norvégiába Ld. az interjúkötetet, mert a Tandberg nevű cég hiába volt a legjobb minőségű elektronikai vállalat a világon, a 80-as évek ázsiai dömpingje tönkretette. A tulajdonos öngyilkos, a hitelezők kérik a pénzüket, a felszámolás indulna, ám Róna egy üzleti javaslattal állt elő, amit aztán elfogadott mindenki, és a cég egy része életképes maradt (Ma a cég fordítóprogramokat készít, és nyelvstúdiókat szerel fel). Később Rónáék bankja (Schroders Bank) Norvégiában a legnagyobb külföldi bank lett emiatt a megmentős sztori miatt. Rónának tehát van szakmai és erkölcsi alapja is azt mondani, hogy Surányiék egy rendkívül komoly hibát követtek el, és van alapja visszautasítani a kapitalistaellenes, demokráciaellenes, antiszemita vádakat is.

Róna szerint azért ilyenek a magyar bankárok (interjúkötet 95.o.), mert egyrészt ha külföldről küldik őket másodvonalbeliek, másrészt a „magyar észjárástól és lélektől az a megközelítés, hogy oldjuk meg a problémát nagyon távol áll, helyette azt mondjuk, hogy te vagy a felelős, pusztulj – még ha nem is te vagy a felelős akkor is.”

Ha megnézzük a fenti gondolatot láthatjuk, hogy rögtön egész sok embert is megsért vele Róna, a külföldi bankár tehetségtelen, a magyarok meg hülyék és erkölcstelenek.

Nos, ha szabad ehhez is személyes megjegyzést fűzni, nekem apám mérnökként már-már idegesítően állandóan problémák megoldásán törte a fejét, magam is szociológusként mindig mindent úgy látok, mint egy megoldást kívánó társadalmi feladvány, és a körülöttem lévő emberek is mind ilyen problémamegoldó alkatok. Lehet, hogy szerencsém van, lehet, hogy csak a pénzügyi világunk fejletlensége okán olyan, mint amilyet Róna állít, s lehet, hogy bár megvan bennünk a jó szándék, a tudásunk kevés a problémamegoldáshoz, de hogy a magyarok, általában … 🙂