Andrassew Iván és Róna Péter

 

Hallott erről az interjúkötetről? Nagyon tanulságos, és regényes életút., tele okos gondolatokkal.

Az egyik legjobb mondat az után hangzik el, hogy Róna kifejti a független egyetemek ha gazdaságilag garantált lett volna a kívülállásuk és tekintélyük, később megvédték volna az AB-t is, a sajtót is. Erről a a javaslatáról azonban a rendszerváltás után nem igen akartak hallani, mert: „a 90-es évek elején a magyar szellemi elit  a helyét kereste – és nem a függetlenségét!” (158.o.)

Róna ebben a könyvben köszönetet mond a Népszava újságnak, hogy rákényszerítette írja is meg a deviza alapú hitelezés problémáját szaknyelven is. Ld. itt.

A riporter nem igazán beszélget, nem értelmezi az egyes gondolatokat, hogy helyesen érti-e, inkább néha csak hozzáfűz a szöveghez egy-egy lábjegyzetet., saját élményt. Talán egyvalamiben ha nem értenek egyet, azaz vita sincs köztük.

Én például meglepődtem a történet vége felé található állításon, melyben Róna azért döntött úgy, hogy az ELTE-t otthagyja, és belevág az oxfordi tanításba is, mert megtudta, hogy a lányok még a vizsga előtt átöltöznek attól függően, hogy 40-es férfi, vagy pedig nő az aznapra nekik beosztott vizsgáztató. Előbbi esetben miniszoknya és kigombolt ing, utóbbiban pedig nyakig felöltözés.

Ezen Róna kicsit kiakadt, és belevágott az oxfordi kalandba, amit nyilván jól tett, mert máig sikeres is ott. A történet maga a tanárok felelősségét sugallja, de ezzel kapcsolatban árnyalhatom a valóságot, ha elmesélem, rólam az terjedt el az egyik egyetemen, hogy a decens öltözéket szeretem, ezért a lányok miattam épp a fordítottját tették. Pedig én semmi ilyesmire nem tettem utalást, tőlem bárhogy jöhettek volna, vagyis az ilyesmi pletyka szinten terjed, és működik – mondom, mielőtt még megvetnénk a hazai felsőoktatásban dolgozó tanárokat. A diákok felelőssége is benne van.

Sok ilyen jelenség van Magyarországon. Például a hálapénzre is a betegek szoktatták az orvosokat, ma persze már a romlás általános – legalábbis a hálapénz tekintetében.

Egy másik vád is elhangzik, ami tényszerűen másként történt. Róna utalást tesz a 2012-es évnyitón összeeső diákokra, akik a miniszterelnök késése miatt álltak olyan sokat a napon, majd a késés után a bocsánatkérés elmaradására. A miniszterelnök nem késett, ott voltam. A baj inkább az volt, hogy előtte tartottak főpróbát a diákokkal, és nekik ezért nyúlt hosszúra a várakozás.