Víz- vagy talajterhelési díj

 

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy a DMRV-nek fizetett számlán új díj is jelentkezett a víz- és a csatornadíj mellé, a „lakossági környezetterhelési díj”. Ld. itt. Összege ennek Veresegyházon a nagyobbak közé tartozik, mert pl. míg Pécsett 6, Gödöllőn 12, addig nálunk 17 Ft/m3. Honnan jött ez az adó, miért pont ennyi, s van-e valami köze ehhez az önkormányzatnak?

 

Veresegyház a narancssárga színterületre esik

(ÉVE -grafika)

A lakossági panaszok egyrészt arra vonatkoznak, hogy nem világos mi alapján különbözhet az összeg? Esetleg hátha azért ekkora, mert a veresi üzemek is ide küldik a szennyvizüket. Az sem teljesen egyértelmű, hogy miért van, hiszen a nemrég átadott GE technológiára épülő víztisztító azért volt drágább, mert képes tiszta vizet kiereszteni. Ha pedig tiszta vizet ereszt ki miért a környezetterhelési díj, ha pedig nem ereszt ki tiszta vizet, mert kisebb fokozatra állították be miért kellett épp ezt a tisztítót megvásárolnunk?

Csak emlékeztetni szeretnénk a kedves olvasót, hogy a GE-vel való szerződés előtt javasoltuk, hogy a tisztító fajtáját bocsássuk társadalmi vitára.  Az ÉVE egy másik technológiával szimpatizált, de nem lévén szakértő természetesen meggyőzhető lett volna.  Ld. itt

A GE technológiájának alkalmazása során szennyvíziszap keletkezik, míg az Organic technológiája szerint nem (pontosabban szinte csak biohumusz). Ez azért vált fontossá most, mert a környezetterhelési díjat a szennyvíziszap után egy képlettel számolják ki. Tehát a díj részben a kibocsátott víz tisztaságának, részben pedig az iszap mennyiségének lehet a függvénye.

A FIDESZ kormányzat célkitűzései közé tartozik a rezsik csökkentése, ezért több helyről is várjuk a helyzet magyarázatát. Részben az önkormányzattól, részben a DMRV-től, részben pedig a Fidesz képviselőktől.

Talán érdekli az is az olvasót, hogy a meglévő csatornadíjunk miért olyan drága. Röviden ennek két oka van: az egyik, hogy rosszul helyezték el a tisztítót (a város fölé tették, így fel kell emelni a vizet), a másik pedig a beruházás körüli problémák. Jelentős csúszással és többletköltséggel készült el a beruházás, melyre 3 éve 800 millió Ft kölcsönt vettünk fel. Azt sem értjük még, hogyha a város beszállt a DMRV fejlesztésébe, és abban társtulajdonos, akkor miért nem hálálja meg a lakosságnak a kölcsönfelvételt azzal, hogy most meg olyan tisztaságú vizet enged a szabadba, amelynél nem a legmagasabb vízterhelési díj kerül kivetésre.

A jogtár szerint a csatornát üzemeltető háríthatja át a díjat ránk, fogyasztókra, de a befolyt pénzt az államnak kell utalni.

Végezetül csak hogy még világosabb legyen a veresi múlt abszurditása, és Pásztor Béla polgármester felelőssége. Most ugye, aki nincs a csatornára kötve, az talajterhelési díjat kell fizessen, aki pedig rákötött, az vízterhelési díjat. Ez logikus, hiszen mindkét irányba történhet szennyezés, és a talajterhelés nyilván súlyosabb. Évtizedeken keresztül Veresegyházon fordítva ültünk a lovon, mert aki rákötött a csatornára koncentráltan szennyezte a tavaink. (Erről az abszurdumról ld. 2009-es beszélgetésünket a videón.) A tisztítómű elkészülte óta szerencsére ez nincs így, ezt világosan látjuk, de hogy mi mennyibe kerül és miért, azt még nem.