A tiszafüredi testület meglépte…

 

Meglépte azt, amit Pásztor Bélával szemben az előző magát törvényesnek hívő testület nem lépett meg arra hivatkozva, hogy „de hát mit tehetnénk mi”? A mostani meg gyakorlatilag annyira etikátlan, hogy fel sem merül bennünk a kérdés.

Történt Tiszafüreden ugyanis, hogy számon kérték a polgármesteren a település saját törvényeit. Ebből az indexen található cikkből nem derül ki mi is a tényállás, de mi utána jártunk. Arról lehet szó, hogy a jogszabályok szerint a 60 napon túli kifizetetlen tartozás esetén a polgármesternek csődeljárást kell indítania. Ezt a tiszafüredi nem tette meg, ezért a testület fegyelmi útján felfüggesztette.

Kicsit túrtunk Tiszafüred honlapján. A jegyző egy nyilatkozatot adott ki 2013 febr. 1-én. Ebben az áll, hogy 50 millió Ft 90 napon túli tartozása, kifizetetlen számlája van a településnek. Tehát nem azok, akiknek tartoznak indítottak csődeljárást, hanem a képviselő testületnek lett elege a laza pénzügyekből.

A tiszafüredi polgármester összefoglalójában kiemeli, hogy semmit nem titkolt el, a kötelező anyagi helyzetről való tájékoztatásnak eleget tett, február 3-ra pedig lakossági fórumot hívott össze. Ezzel szemben viszont a képviselők azt állítják ld. a videót, hogy 100 millió Ft banki adósságot titkoltak el előlük.

Ha összehasonlítjuk Veresegyház pénzkezelését, ahol a polgármester elérte az évi egy milliárd Ft hitelfelvételt, valamint likvidhiteleket használ üzleti tranzakciókra, kölcsön ad, mintha bank volna, miközben nyakig ül az adósságban, akkor ehhez képest Tiszafüreddel szemben alaposan elszégyelhetjük magunkat, sőt talán Tiszafüred polgármestere iránt több megértést is kívánhatnánk.