Szakad az LMP

 

Az LMP szimpatikus és tehetséges figurái (Platform) távoznak az LMP-ből, míg a másik oldalt marad Schiffer, aki meg személyiségét illetően akár Orbán Viktorra is emlékeztethet minket. Kitartása, szónoki képességei, vezetői hajlamai sokkal méltóbb partnerré tehetik őt, mint amilyen Torgyán József volt.

A szokásos felvetésnél, hogy a Platform tárgyalna az Együtt 2014-el, míg Schiffer nem, mélyebb az ellentét. Az S-LMP bár most még a kívülállást hangoztatja, de mire odakerülünk akár koalícióba is léphet a Fidesszel. A Fidesz a következő ciklusba ha egyedül nem megy, nyilván az LMP-t szívesebben hívja partnernek, mint hogy a Jobbikkal kössön koalíciót. Tehát a Platform a Fideszbuktatás-elvhez hű, míg az LMP inkább a Jobbiktól tudja majd távol tartani a Fidesz-t, ha a sors úgy hozza.

Ez a helyzet nem jött volna létre, ha nem jön Bajnai és az Együtt 2014 (Ld.a felháborodott Róna Péter levelét), akkor ugyanis az LMP befogta volna a Fideszből kiábrándultakat, a zöldeket, a liberális és alternatív fiatalokat, valamint azokat a civileket is, akik most az Együttben vannak. Ugyanakkor az E 14 aligha képes arra a fegyvertényre, amire az LMP képes lett volna, s törvényszerűen balra sodródik, ezzel pedig csökkennek a Fidesz leváltásának esélyei is. (A Veresegyházra látogató Bajnait arról is faggathatná akár a kérdező, akár a közönség, hogy vajon sejtették-e megalakulásuk milyen helyzetet teremt az LMP számára?)

Ami az LMP jövőjét illeti tehát sokféle kimenet lehet még. Most a legvalószínűbbnek az látszik, hogy csak a Fidesz segítségével tud majd bejutni a parlamentbe, de a számla a koalíció lehet. Schiffer kvalitásai miatt talán nem is jut arra a sorsra, mint a KDNP, de biztosan emlékeznek még a 30 fölöttiek MDF-ből kilépett MDNP-re, akik 9 év után egyesültek, hogy aztán együtt tűnjenek el végképp.

Az LMP-t annál rosszabb, mint az öncsonkítás nem érhetett.

A szakadásról a hírt ld. itt. A kép forrását pedig itt.