Kommentelők itthon

 

Vajon van-e értelme a kommnetelésnek? Van aki szerint ez a demokrácia megnyilvánulása, van aki szerint pedig ez az a hely, ahol a frusztrált és társadalomból kiszorult emberek tobzódnak. (Trollkodnak, offolnak, elsőznek.) Van aki szerint ez a kreativitásnak a helyszíne, van aki szerint pedig csak a csapongó mocskolódásé. Van aki szerint a kommnetelők a hatalom igazi ellenőrei, van aki szerint teljesen megbízhatatlan adatok, zavaros gondolatmenetek forrásai.

Van aki szerint a kommentelők nevük kiírásával sem változnának meg, mert épp annak örülnek, hogy így nyilvánulhatnak meg, és ezt tartják normálisnak, van aki szerint pedig a kommentelés két irányba is tovább tud fejlődni, a személyiség és az arc vállalásával társadalmasodik (facebook), a nicknémek használatával pedig információtovábbító értéke fog erősödni, a zavaró figurákkal szemben pedig egyre tudatosabb lesz a többség reakciója.

Személyes megfigyeléseinken kívül itt egy 2012-es kutatási anyag. A kettő együtt lehetőséget ad arra, hogy a fenti kérdésekre magunk adjunk – igaz még kissé bizonytalan – választ.