Újabb sarc lenne az ebadó? – Lesz harmadik kör is?

 

 

2012. dec. 13-án kedden újfent lekerült az asztalról az ebadó. Állítólag nem véglegesen.

A második variánsban annyi változott az első beterjesztéséhez képest, hogy az előterjesztésben szerepelt az, ami a törvényben is, hogy a befolyó pénzt vissza kell forgatni. Ez azonban legfeljebb ígéretnek volt felfogható, mert hisz tudunk olyan esetet említeni amikor az ilyen típusú pénzekkel önkényesen bánt a polgármester.

Másrészt a visszaforgatás módjáról, elszámolásáról, a felhasználás megoszlásáról való döntések szervezeti allokációjáról és működéséről semmi sem volt meghatározva a második javaslatban sem, talán ezért került visszavonásra a második kör is.

 

Korábbi bejegyzésünk :

Hurrá az adónem elnapolva. Köszönjük az alábbi levelet, és azoknak a képviselőknek a közbenjárását, akik a kérdést felkarolták.

És a hozzánk érkezett figyelmeztető lakossági levél:

Veresegyházon a 2012 november 29-i képviselőtestületi ülésen újabb helyi adó kivetését tűzik napirendre.

Nincs ezen mit csodálkozni, a polgármester úr és a képviselők többsége nyilván úgy gondolja, hogy a lakosság további megsarcolásával lehet még forrásokat szerezni a költségvetés lyukainak betömködésére (bár „a gazdasági helyzetünk stabil”, mint azt tudjuk polgármester úr szavaiból) , egyúttal további pénzek nyílnak meg a  sógor-koma-haver vállalkozások és személyek további támogatásához.

Rosszul gondolják.

Elugatjuk Elmondjuk hát nekik – l…a…s….s…a…n, hogy mindegyikük megértse – , hogy a tervezett ebrendészeti hozzájárulásnak csúfolt ebadó miért is nem felel meg ilyen célra.

Mert éppen ebben gondolkodnak drága (de még milyen drága!) képviselőink.

Tekintsünk most el attól a morális kérdéstől, hogy az ebadó kivetése épp azokat sújtaná, akik eddig is törődtek a kutyájukkal, viszont a valóban veszélyes, nem megfelelő körülmények között tartott ebek vagy kóborkutyák után senki nem fizetne. Tekintsünk el attól is, hogy kutyát sokan nem csak kedvtelésből tartunk, hanem azért, mert az az élet- és vagyonvédelmünk egyik fontos eszköze. Mert akármennyire is szajkózzák az ellenkezőjét az illetékesek, a tapasztalatok szerint a betörések, lopások száma Veresen (is) emelkedik.

Jól összefoglalva az ebadó háttere itt olvasható.

 

Nos, kedves képviselő hölgyek és urak, számoljunk!

Az adó maximális mértéke alapesetben ebenként 6000 Ft. Ugyebár – a helyi „szokásokból” kiindulva – nincs okunk azt feltételezni, hogy az önkormányzat ennél alacsonyabban határozná meg az adó összegét.

Feltételezzük, hogy van Veresen 4500 kutya. Pontos számot nem tudunk (az önkormányzat sem), de nagyságrendet itt nem lehet tévedni, a 4500 az országos adatokat figyelembe véve inkább felfelé térhet el. Ennek egy része után nem kell adót fizetni, marad maximum kb. 4000 „adóköteles” kutya.

Ebből tehát – ha mindenki fizetne – maximum 24 millió forint bevétele lenne az önkormányzatnak. Vonjuk le még belőle a költségeket (nyilvántartás vezetése, aktualizálása, csekk előállítása, postázása stb.), marad max. 20 millió. Ez egy embernek sok, Veresegyház éves költségvetésének viszont kb. 0,3%-a, amit ráadásul – a törvény szerint – vissza kell forgatni ebrendészeti célokra. (Igaz, tudjuk mit jelent polgármester úr és képviselőink számára a törvény.)

Ennyiért borzolja hát újból a kedélyeket a T. Képviselőtestület.

Mivel segíteni szeretnénk a képviselőknek a felelős gazdálkodásban, ötleteket adunk (ingyen!), hogyan lehetne ezt a 20 milliót (vagy annak a többszörösét) előteremteni az ebadó bevezetése helyett. Lehet választani, persze leginkább azt szeretnénk, ha érintett képviselőink fejükhöz kapnának, és megszüntetnék a felelőtlen és sokszor törvénytelen gazdálkodást.

–         Fel kell mondani az Ingatlan-termál Kft-vel kötött kezességvállalási szerződést

–         Be kell hajtani a kintlévőségeket, különös tekintettel a G.Cs. cégeivel kapcsolatos adósságokra

–     A polgármester egyéni döntései alapján megállapított kedvezményes bérleti díjakat meg kell szüntetni.

–         A közbeszerzés megkerülésével, kiválasztott cégek támogatását azonnal meg kell szüntetni.

–         Meg kell szüntetni az önkormányzati lakásvásárlásokat.

–         Kamatostul vissza kell követelni készpénzben a Hajdú-Épkernek nyújtott „segélyt”.

–         Fel kell függeszteni a nem sürgős felújításokat, építéseket.

Nos, kedves képviselő hölgyek és urak, tessék választani!