Úszásoktatás Veresegyházon

Egy város annyit ér, amennyit a szolgáltatásai. A zsúfoltság nálunk eleve az átgondolatlan városfejlesztés következménye, de a levélíró panaszából úgy tűnik más gond is akad.

Az ilyen problémákra egyébként van megoldás, például ha a szolgáltatást nyújtó cég vezetője állandó kapcsolatot tart a szülői igényekkel, vagy még keményebb, de még eredményesebb, ha maga a városvezetés gondoskodik arról, hogy a szolgáltató a lehető legmagasabb színvonalat nyújtsa. Ehhez pedig elegendő, ha kvázi piaci feltételeket teremt, tehát nem egy, hanem több szolgáltatónak ad lehetőséget.

Így is van, aki egyébként elviszi Budapestre a gyerekét úszni tanulni, aminek számos oka lehet. A mi célunk az, hogy ide akarják hozni a veresegyházi uszodába, ha már van, s ha már úgy tekinthetünk rá, mint az eladósodás első lépcsőjére. A levelet ld. alább:

Kisfiam idén kezdte meg általános iskolai tanulmányait. A Mézesvölgyi Általános Iskolába jár. Gondoltam, hogy egészsége érdekében jó lenne, ha úszni járna. Beírattam a Csombor Zoltán által vezetett úszótanfolyamra. Ők minden hétköznap 14 és 18 óra között tartanak oktatást a különböző korú gyermekeknek. Választási lehetőségem nem volt, ugyanis ők az egyedüli úszótanfolyamokat szervező cég. Ráadásul a fenti időpontban csak ők használhatják az uszodát.

 

Több alkalommal is volt szerencsém végignézni, hogy hogyan is folyik az úszóedzés, oktatás. Az oktatókat nem igazán érdekli, hogy a gyerekek miként hajtják végre a feladatokat. Nem javítják ki az esetleges úszáshibákat. – Korábban volt némi közöm e sportághoz. –  A gyerekek fegyelmezésére sem fordítanak nagy hangsúlyt. A kezdőbb csoportok, több időt töltenek a parton várakozással, mint a vízben, úszással. Ez annak tudható be, hogy egy pályán több mint 15 gyermek úszik. Mire az utolsó beugrik a vízbe az első már régen a parton fagyoskodik, és természetesen kénytelen kivárni mire mindenki végrehajtja a feladatot.

Az oktatás ára nem olcsó, havi 9800,-. Ezért 10 foglalkozást kap a nebuló. További probléma, hogy a többgyermekes családoknál az órák kezdésének időpontja nincs összehangolva. A szülő kénytelen délután többször ingázni az uszoda és lakóhelye között. Illetve az öltözők mérete sem ennyi gyerekre lett tervezve. A hajszárítás is problémákat vet fel, mivel csak pár elektromos konnektor áll rendelkezésre, a beépített hajszárítókról nem is beszélve. Szóval kinőttük az iskolát és a hozzá kapcsolódó uszodát is. Bár ezen némi odafigyeléssel, pedagógiai érzékkel és lelkiismeretes oktatással lehetne segíteni.