Átalakuló város – Wekerle

 

Rovatunkban Wekerléről, történetéről és mai szociológiai helyzetéről, s egy remek projektről már írtunk. Ezúttal azért mutatnánk be, mert közösségfejlesztésében is példamutató.

Az átalakuló város egy nemzetközi mozgalom, amelyben kis emberek összefognak, még csak formális szervezetre sincs szükségük, és elhatározzák, hogy tesznek valamit a fenntartható fejlődésért.

Ki tudja mi ér többet, az, hogy megtanítják egymást kertészkedni, felhasználni még egyszer a kidobásra szánt anyagot, közös projekt keretében leszigetelni néhány idős ember ablakát, vagy pedig az, hogy együtt vannak, nem sopánkodnak és felelősségteljes gondolkodásra tanítják a gyerekeiket.

Wekerléről tudhatja aki már járt ott, s pláne, ha lakott is, hogy mivel igen szűkösen vannak az emberek a magán zöld területek értéke felértékelődik, s könnyen territoriális harcokká válik (az ember már csak territoriális lény), ugyanakkor ebből a veresegyházi lakosok többsége számára kissé feszültebb légkörből lám mégis közösség kovácsolódik. Zömében persze a fiatalasszonyok jóvoltából.

Az ideológiát, a hulladékgazdálkodás fontosságától a a széndioxid kibocsátás csökkentéséig ők tudják a leginkább karitatív módon, szinte a hittérítéshez hasonlóan terjeszteni. Így jutottak el Veresegyházra is.

 

Előadó: Tracey Wheatley

Az összejövetelen leginkább azon lamentáltunk, hogy a mi városunk miért alkalmatlan hasonló önszerveződésre, pedig inkább arra kellett volna fókuszálnunk, hogy milyen feladatot oldjunk meg közösen, és miképp.

Legigéretesebbnek nálunk a Liget fesztivál további növekedése volna, amihez a Tavirózsa egyesület már idén nyáron is csatlakozott, megjelenítve itt a zöld szempontokat. (Wekerle civil közösségépítő képviselőjét is ők hívták meg.) S persze olyan átalakuló város is lehetnénk, aminek a világ csodájára járna, hiszen gazdaságilag és technikailag át lehetne állítani az egész város összes lakosának fűtési rendszerét termálvízre.

Az volna az igazi.

Egy ilyen közösségépítő tevékenység egyébként úgy történik, hogy némi ráhangolódás után, ami lehet film nézés és beszélgetés, egy-egy papírcetlire mindenki ráírja, hogy mi hiányzik neki. A közös ötletek köré team-ek alakíthatók, akik megkezdhetik az ötlet megvalósításának részleteinek kidolgozását is. A társadalomszervezés külön szakma, kell hozzá valaki, aki katalizálja, de akkor működik jól, ha nem politikai alapon szerveződik, ha nem politikus irányítja, még csak az élére sem áll, pusztán örül neki, ha ilyesmi működik, és betársul, ha kell.

Nekünk sajnos csupa nagy ötlet jutott eszünkbe, mint bicikliutak, meg városi közös komposztáló, ami viszont csak akkor működhetne, ha sokan akarják, és/vagy ha az önkormányzat az élére áll. Persze lehet, hogy szervezünk egy flashmobot a Pamut tavon, hogy mindenki számára világos legyen, sokan szeretnénk egy szabad strandot is.

 

Olvasnivaló:

Átalakuló Wekerle honlapját ld. itt.

Egy radikális de megkeseredett közösségépítő szociális munkás honlapját ld. itt.

Letölthető filmek nemzetközi “átalakulásokról” ld itt.