Részvételi demokrácia

 

Volt egy várakozás 2010-ben azok részéről, akik a civil szektor fellendülésére számítottak. Volt olyan párt – LMP – amelyik kifejezetten ilyen beállítódással jelentkezett. Volt Szadán egy Zörke rádiót üzemeltető barátunk – a mi egyesületünk tagja is – aki az LMP-t legalábbis addig a szintig, hogy nála le lehetett adni az LMP-s kopogtatócédulákat segített nekik. Barátunk a korábbi civil szektor javadalmazással elégedetlen volt, mert azt állította, hogy a pénzek elosztása meglehetősen igazságtalan. Talán ő is reménykedett a választások utáni változásban.

Egy gazdasági válság – azaz a pénz csökkenése – a mi nézőpontunk szerint kezelhetőbb, ha egy közösségben felerősítik a társadalmi szervezést. Nálunk azzal, hogy Pásztor Béla újra nyert, a közösségi szervezés szárba szökkenése elmaradt. Ellenében csirázott ki ugyanis. Országos szinten a Fidesz pedig másként akart rendet tenni, aminek első látható jele a médiatörvény társadalmi egyeztetés nélküli megalkotása volt. Pragmatikus szempontok vezették az új kormányt, egy „fehér könyv – zöld könyv – parlamenti vita” vonulat bizony 4-5 évig eltart.

Tényszerűen ez annyit jelentett a civil szektor számára, hogy forrásaik megszűntek, a Zörkéhez hasonlatos próbálkozásokat be kellett zárni. (Ld. Veresegyházon a Tavirózsa Rádiót, amely egy rossz struktúrában ma Pásztor Béla kegyétől függ.) De hogy volt aki az LMP vezérgárdáját egészen közelről látva is úgy ítélte meg, hogy ők sem igazán képviselik a társadalomszervezés gyakorlatát, arra ez a blog hívhatja fel a figyelmünk.

Nyelvezetét tekintve nem tartjuk követendőnek, fenntartjuk a jogot arra is, hogy az ÉVE néhány konkrét kérdésben is más állásponton legyen. A blog sokszor átpolitizált hangvételű, bár általában minden magyar pártot kivétel nélkül pocskondiáz. Mivel azonban egyesületünk Alapszabályában is célkitűzés a helyi társadalom szervezése, érdekesnek tartjuk a blogger személyét, aki profiként valaha ezen a területen dolgozhatott. Ld. itt.