Testületi – 2012. aug. 16.

Pásztor Béla tovább növelte hatalmát, pont azon a területen ahol polgármesterként alkalmatlan. Számos területen jó polgármester, de a pénzzel bánni nem tud. (De legalábbis nem a mi érdekünkben, erről ld. a cikk végén.) A rendkívüli testületin az alábbi témák szerepeltek:

1.)     Egy rendeletmódosítással a polgármester által saját hatáskörben felvehető 500 milliós hitelkeretet 800 millióra változtatta a testület, és ehhez a likvid hitel kamatának 15%-os maximumát 18%-ra módosította.

2.)  A Privát-Termál kft felé 72 millió Ft értékben lakásvásárlási ígérvény biztosítása a Veresegyház és Vidéke Takarékszövetkezet kéréséhez igazodóan.

Az 1. napirendi pont alapján világos, hogy újabb 300 milliós hitelt vesz fel Pásztor Béla 18%-os kamattal. Ehhez felesleges további megjegyzést fűznünk, de a 2-hoz érdemes.

Az ÁSZ jelentés már világosan kimondta, – Veresegyház önkormányzatának gyakorlatával helytelen volt a korábbiakban, mert az önkormányzat nem adhat kölcsönt magánvállalkozásoknak és nyilván a banki garanciavállalás sem tartozhat a feladatai közé.

Kijátszva és megtévesztve az ÁSZ elvárásait Pásztor Béla ezt egy „kísérlet támogatásá”-nak nevezi. A lényeg azonban változatlanul a banki garanciaadás. Ennél azonban még problematikusabb az ügy.

A Privát-Termál kft ugyanis azt a telket vásárolta meg 2012 júniusában, amelyet az MKB banktól kellett visszavásárolnia az önkormányzatnak, mert – már akkor is törvénytelenül – garanciát vállalt a Gábor Csaba féle kft-nek. Minderre nem azért került sor, mert az önkormányzat ezt akarta, hanem mert Gábor Csaba – akarva vagy akaratlanul, de tudvalevőleg tendenciózusan – banki tartozást halmozott fel.

Az e-cegjegyzek.hu szerint a Privát-termál kft tulajdonosai között a Veresegyházi Városfejlesztő kft is szerepel, (ami az önkormányzat tulajdona), továbbá ez utóbbi igazgatója Csikós István is a tulajdonosok közé tartozik, valamint a Privát-termál kft vezetője Juhászné Koza Hajnalka, és a Juko Építőipari kft, amellyel az önkormányzatnak régóta széles gazdasági kapcsolatai vannak.

A garancia miatt visszavásárolt telek eladása során sem sikerült a vételárhoz jutni. Erre a telekre akar a Privát-Termál kft egy társasházat építeni, amelyhez 80 millió Ft kölcsönt venne fel a Veresegyház és Vidéke Takarékszövetkezettől, de ehhez az önkormányzat 72 millió Ft-os lakásvásárlási ígérvényét kéri, ha nem sikerülne eladni a lakásokat 2013 márciusáig.

Döbbenetesen kártékony városvezetés. Lássuk, ha maga volna a haver kedves olvasó mit is kapna:

1. Ha haver volna és volna 8 milliója, kapna kockázatmentesen 72 millió Ft-ot. Ha papíron számlákkal igazolva elkölti a 80-at az építkezés során, akkor a valódi költés és a papíron történő költés különbözetét a zsebében is tarthatja. De megteheti azt is, hogy magasabb értékben értékesíti a felépített ingatlanokat, és akkor a piacon is keres. A vállalkozása tehát akár piaci alapon, akár a közösség pénzén mindenképp hasznot hoz.

2. Ön azonban nem a kegyelt fővállalkozó, de még mindig lehet valamennyi haszna, ha bedolgozhat az építkezésbe, mert beszállít, mert munkát kap stb. Ön azonban valószínűleg ebben sem vehet részt, ha nem haver, így valószínűleg csak mint lakos láthat egy olyan beruházást ami tovább növeli a Veresegyház lélekszámát, ami pedig ma már tudvalevőleg nem a település érdeke.

3. A Takarékszövetkezet egy olyan vállalkozáshoz ad pénzt, ami az ÁSZ szerint nem elfogadható.

Tehát egy olyan országban élünk, ahol sem a kölcsönt adó bank nem jár el helyesen, sem a vállalkozó nem azért építkezik, mert arra kereslet van, sem pedig az önkormányzat nem gazdálkodik ésszerűen. Arról se feledkezzünk meg, hogy a kölcsön kamatait a Takarékszövetkezetnek a város kell kigazdálkodja.

Nos, talán már érti is, hogy miért Veresegyházon a legmagasabbak a közüzemi díjak. A bizniszt a lánc végén ugyanis maga fizeti.