Zsolt Péter elemez – Miért is jó magyarnak lenni?

Az új Agorán (rikkancshirek.hu) interjú is olvasható e cikk szerzőjével az olimpiai eredményeinkről. Azok mögött ugyanis a következőket sorolhatjuk fel:

1. A sportsiker azt jelenti, hogy valaki úgy élt a szabadságával, hogy nem tagadott, hanem valamiért tett erőfeszítéseket. (felkészülés)

2. A kudarckerülő sportoló rögtön veszít, csak a sikerorientált mellé pártol a szerencse (sikerorientáltak voltunk)

3.Mert végre megtanultuk más nemzetektől, hogy nem csak az első hely számít, változott a közvetítések hangneme (tanultunk másoktól)

4. Mert mi magyarok nem egy diktatúra alóli kibúvás pótcselekvéseként értük el sikereinket. Nem a nyomorból való kitörés vágya hajtotta sportolóinka (nem ázsiai társadalmi háttér van mögöttük), de nem is az etnikai kitörés reménye a mozgatóerő (USA több fekete sportolójának motivációja), hanem az egyéni vágyak és a magyar közösséghez tartozás (individualitás és nemzeti érzés)

5. Mert a sportolóink szabadságvágyát és önként választott fegyelmezettségét  tarthatjuk a fő motivációnak (A sportban mi nem üdvözülést keresünk, nem egyenlőek akarunk lenni, és nem is a bölcsességre áhítozunk.)

6. Mert bebizonyítottuk, hogy vannak közöttünk akik nem csak a fogyasztói értékek hedonizmusát követik (nem puhultunk el).

7. S jó magyarnak lenni a szurkolóink miatt. (állítólag amerre jártak hangulat lett)

8. Nem utolsó sorban pedig a sikeres sportolóink nyilatkozatai és gesztusai miatt (szerénység, alázat, figyelmesség, jóindulat)