Kontárok – Kirikivis a Spectrumon, Gábor Csaba a Hír Tv-ben

 

Michael Kirikivis egy építési vállalkozó Londonban, aki kicsalja az emberek pénzét, elkezdi az építkezést, de esze ágában sincs befejezni, ha csinál is valamit az a rombolás. (Nincs olyan pácból kihúzó segítője szegénynek, mint Gábor Csabának Pásztor Béla.) Hasonlóképp átveri a beszállítóit is, nem fizeti ki a munkásait se, ezért aztán mindenki otthagyja, és egyre kontárabb mesterekkel dolgoztat.

S ekkor jönnek ebben a valóságshowban a jóemberek, akik megszervezik, hogy a padlóra került otthonukat romokká tevő embereken segítsenek. Nem csak szakértelemmel, de ötletekkel, minőségi munkával, s mivel pénzük sincs elég, néhány kereskedő jóindulatával. (Akik persze cserébe bekerülnek az adásba, s ennél jobb reklám számukra se igen lehet, de azért ez mégiscsak nagy dolog.)

Itt is műsorelem a határidő. Rendbe kell hozni mindent egy hét vagy tíz nap alatt, míg a család vállalja a távollétet, és hogy nem vesz részt az átépítésben. Meglepetés, meghatottság, katarzis. S lám vannak építészek és kivitelezők, akik örömöt tudnak szerezni az embereknek, míg a szélhámosok csak bánatot. Te is választhatsz kedves néző, hogy melyik táborba állsz, a jók vagy a rosszak közé.

Kirikivis a gazember. De vajon hol van ő, milyen az arca a karaktere, hogy néz ki az ilyen fickó? És mit csinál a rengeteg pénzzel amit így kicsalt?

Nagylábon elveri, nem tartja be a törvényeket, új kft-k ügyvezető igazgatójaként jelenik meg idestova tíz éve már csődbe ment, de ez nem gátolja semmiben. Míg épül az új otthon ezen a szálon megpróbálják megtalálni, kideríteni a hollétét, összeszedni a többi gazemberségét, s nem történik a végén más, mint hogy jól beolvasnak neki az utcán. No és még valami.

Az összes róla összegyűjtött adatot átadják egy szakmai kamarának, ahol ígéretet tesznek arra, hogy figyelni fogják minden lépését nehogy megint felléphessen építési vállalkozóként.

Gábor Csabáról készült tényfeltáró film. Ám ez minden ami Anglia és Magyarország közötti hasonlóságként elmondható.