A Hajdú Épker Kft. nem akar adós maradni

Az rendben is van, hogy a kft nehézségeire hivatkozva nem kíván adós maradni Veresegyháznak, de mégis hogy lehet egy építőipari cég adósa egy olyan városnak, amely megbízásokkal látta el. (Főtér, csonkási ovi stb.)

Az ember azt hiszi valamit rosszul olvas, nem esetleg a város az adósa a vállalkozásnak? – A megoldás azonban olyasmi, amit ép ésszel ki sem találhatnánk. Nem, valóban az épker az adós, méghozzá azért mert Veresegyház kölcsönt adott neki (??).

Idézet a június 12-ei testületi jegyzőkönyvből:

Veresegyház Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala és a Hajdú Építőipari és Kereskedelmi Kft  (Szalkszentmárton,…) között létrejött kölcsönszerződések alapján az Önkormányzat 2011.04.11. és 07.28. közötti időszakban négy alkalommal, összesen 65.500 eFt összegben nyújtott kölcsönt a Hajdú Épker Kft részére.

Miért ad kölcsön a város egy vállalkozásnak? A vállalkozás miért nem a bankból vesz fel kölcsönt? Veresegyház tudvalevő elég eladósodott, a saját törlesztése is nehézséget okoz (ld. likvidhitelek.)

Az abszurdumok csak folytatódnak. Az épker úgy akar törleszteni, hogy odaadja néhány megmaradt eszközét, területét (szalkszentmártoni ingatlant.) Mi a fenének Veresegyháznak szalkszentmártoni ingatlan? Mit kezdünk vele? Miért nem adja el az épker a területet, az eszközeit, és adja oda a pénzt?

A demokráciában mindenkinek joga van hülyének lenni, rossz üzleteket kötni a közösség kárára. Vagy mégse? Pásztor Béla polgármester sokadik gazdasági tévedése ez az ügymenet. Mekkora a kár, mennyi pénzt veszít a város valójában?

És a végére egy kis kommunikációs huncutság. Az egész azzal a felütéssel kezdődött, hogy az ÁSZ megtiltotta, hogy a város üzleti tevékenységet, banki szolgáltatást nyújtson. Valójában az ÁSZ csak jelezte, hogy ez törvénytelen. Erre hivatkozva azonban a Hajdú Kft-vel történő szerződést újra kellett írni, a 20%-os kamatról le kellett mondani.

S ha már a zsíros kamatnak annyi – amiatt a piszok ÁSZ miatt – akkor gyorsan rendezzük is a Hajdú Kft összes tartozását a fentiek szerint.

Az ÁSZ csak ürügy, az egész ügylet valójában pénzkivonás Veresegyháztól a Hajdú Épker felé. Hogy mennyi ebben a tudatos megtervezés vagy a valódi kényszer az etikai kérdés. Gazdasági szempontból azonban ez nem érdekes, gazdasági szempontból ez egyértelmű bukta.

Kérjük a képviselő-testületet és a lakosságot (nyilván egyik se tudott semmit a kölcsönadásról magáról), hogy ezt a tranzakciót is írja fel a számlájára.