Tájékoztatás a sárga zsákos panaszosnak

A legfontosabb tévedése a panaszosnak ld. itt. az volt, hogy feltételezte a szemétszállítási díjjal ki van fizetve a szelektíves rendszer is. Amúgy logikus feltételezés, hogy egy önkormányzati költségvetésben nem földöntúli ajándékok érkeznek, hanem egy adófizetői rendszer egyensúlya valósul meg, ami pedig növeli az állampolgárok öntudatát és elvárását. Ennyit a filozófálgatásról, és most lássuk a Gamesz tájékoztatóját és válaszát:

“Szelektív hulladékgyűjtés Veresegyház városában 2008 óta működik. Ez egy olyan díjmentes szolgáltatás, amellyel környezetünk védelme érdekében teszünk és városunk lakóinak életét szeretnénk megkönnyíteni. Hangsúlyoznunk kell, nem egy kötelező dolog, minden önkormányzat élhet a döntés jogával, hogy nyújtja-e ezt plusz lehetőségként. Ebből adódóan nincs beépítve plusz tételként a szemétszállítási díjba. A lakosság kukáinak terheltségét és az abban elhelyezett hasznosítható hulladék mennyiségét szeretnénk ezzel a lehetőséggel csökkenteni.

A sárga zsákokat városunkban két helyen az Innovációs Központ portáján és a GAMESZ-ban tudják a lakosok beszerezni. Az ügyfelek folyamatos tájékoztatása ellenére még ma is előfordul, hogy kommunális illetve zöldhulladék gyűjtésére használják fel ezeket a zsákokat.

A bejelentő által felvetettekre válaszunk a következő:

Nem heteken keresztül, hanem legfeljebb másfél hétig nem volt elérhető a sárga zsák. Ennek oka az ellátó cég alapanyag-beszállítójának váltásából eredt. Mivel késve kaptuk az információt, sem pótrendelésre sem pedig új cég keresésére nem lett volna elég idő. A tavaszi nagy roham utáni időszakról beszélünk, amikor az üdülő- és telektulajdonosok is nagy számban használják ki a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét.

Akik ezen időszak alatt szerették volna beszerezni a zsákot tájékoztatást kaptak arról, hogy átlátszó zsákban is kirakhatják a hulladékot. Tehát ebben az átmeneti időszakban a szelektív hulladékgyűjtésben résztvevő lakosainkat semmiféle hátrány nem érte.”