Helyi nyilvánosság – Csömör

 

A legkevésbé sem állítanánk, hogy ismernénk Csömör nyilvánosságát, de egy valamit egész biztosan lehet tanulni tőlük. Ezt fogjuk kiemelni,  előbb azonban néhány szó a településről. Van náluk is esemény, pl. lovas díjugrató kupa, van kis tava, és rajta télen hokikupa, de igazság szerint ugyan úgy, ahogy Veresegyház, még nem találták ki magukat, nem tudni miben a legjobbak.

 

Csömör a Gödöllői-dombság nyugati szélén lévő falu, agglomerációs szempontból régebb óta vonzó település, mint Veresegyház, mégis kevésbé gyorsan növekedő. Ezek a Budapesten kívüli települések a 80-as években a fővárosból nézve még alacsonyabb státusú lakóhelynek számítottak. Ma erről szó sincs. Találtunk még egy hozzánk közelebb hozó, ha nem is alapvető érintkezési pontot: Csömör országgyűlési képviselője nem más, mint Veresegyház szomszédjának, Szadának polgármestere. Éljen!! Sokkal meghatározóbbak viszont a különbségek.

Csömör a 2010-es választásokon elsöprő erejű civil győzelmet ért el, de nem olyan jellegűt, mint Veresegyházon a Szolgálattal Veresegyházért (A SZOVE honlapján még mindig ezt ünneplik), mert utóbbi a régi hatalom alkalomszerűen összeverbuvált álciviljei voltak, ezzel szemben Csömörön rendszerváltás következett be, az ottani ellenzékben lévő kritikusok billentették ki pozícióikból a régieket. Új polgármesterük tőzsgyökeres csömöri, de országos viszonylatban nem igen ismert européer mentalitással.

A csömöri polgármester kommunikációs ügyei intézésére külön szóvivőt bízott meg, akinek – nos ezt az egyet tanúsíthatjuk, mert míg a kommunikációs vezetővel beszélgettünk telefonon, a háttérben állandóan csörgött a többi. (Kérdésünkre a válasz az volt, hogy ez folyamatos.) Jó volna tudni milyen ügyekben keresik, hogy néz ki egy munkanapja stb. Azt azonban szintén sikerült megtudni, hogy szemben a korábban általunk elemzett veszprémi példával, itt kevésbé szóvivői szerepről van szó, a kommunikációs vezető nem helyettesíti a polgármestert, nem reprezentál, nem nyit meg és ad át intézményeket.

A hosszú ideig hatalomban lévő polgármesterek hozzászoknak, és el is várják a helyi média kiszolgálását, de a frissen megválasztottaknak is jól jön egy kis hízelgés. A csömöri polgármester „nem ilyen” – jelezte a kommunikációs vezető. Egy valami tényleg alá támasztja a szavait, és ez a polgármester megválasztása utáni helyi sajtóval kapcsolatos intézkedései. Ezt szeretnénk kitalálni mi is, ezt állítjuk példaként, bár világos, hogy az ilyen mintakövetés csak az ellenzékiségből hatalomra kerültektől várható.

A 2010-es interjúválaszból kiderül, hogy Csömörön egy civilekből álló, folyamatosan tevékenykedő egyesület építkezésének eredményéről van szó.

„…most kezdtük el kialakítani azokat a fórumokat, amelyeken keresztül minél több polgárt fogunk bevonni a falu ügyeinek intézésbe mondta a frissen megválasztott polgármester, majd folytatta – De meg lehet nézni az önkormányzati újság legújabb két számát is: azonnal megszüntettük a vezetők ajnározását szolgáló részeket, csak tárgyilagos írások jelennek meg az önkormányzatról. Pár napja mondtam fel éppen egy újságírónak, mert ahelyett, hogy színvonalasan próbálta volna tájékoztatni az olvasókat, kizárólag propagandisztikus írásokra volt képes – most éppen az új vezetést szolgálva. Tettem ezt akkor, amikor mások kétharmados többségükben elalélnak saját maguktól, és mindenre felhatalmazva érzik magukat… Melyik párt csinálná ezt meg ebben a helyzetben? A valódi civil szervezetek más gondolkodást képviselnek, ezt egy pártkatona képtelen lenne megérteni, akár az úgynevezett bal, akár az úgynevezett jobb oldalon tanyázik éppen.” Forrást ld. itt.

Hogy túl lép-e a falu egyfajta új vezetés által beindult felvilágosult abszolutizmuson, a helyi polgárok alkalmasak-e és aktívabbak-e, mint sok más hazai településé, hogy a lakosokat valóban sikerült bevonni, csak remélni tudjuk. S bár magunk is civil egyesület vagyunk, ismerni véljük a pártok előnyeit az önkormányzati politizálásban a civilekkel szemben. (Elvileg ez az, hogy a helyi vezető felelősségrevonhatósága megnő, ha nem civil, mert a pártja számára is lehet kellemetlen, ha a vezető belekeveredik valamibe.)

Veresegyház Csömörrel szemben alszik, mégis bizonyos szempontból nekünk sincs okunk a szégyenkezésre. Igaz nálunk nem valósul meg szinte semmi aminek a polgármester nem áll az élére, de viszont nagyon kreatívak vagyunk elméletben. Pl. nem a polgármester jóindulatától vagy épp felvilágosultságától tennénk függővé a helyi média finanszírozását, nem mi, hanem egy gondosan összeválogatott bizottság nevezne ki vagy mondana fel szerkesztőknek Ld. itt. A városi honlap oldalreklámjai tekintetében szintén demokratikus mechanizmusok kialakítását tennénk szükségessé, a civileknek pedig összefogásos kommunikációs megoldásokat ajánlanánk. Ld. itt. és még sorolhatnánk…

 

Olvasnivaló: A 2006-ban alakult Csömöri Civil Egyesület küldetése http://www.csomorihirek.com/csce-bemutatas.htm

Linkgyűjtemény a településről: http://csomor.lap.hu/