Állam kontra Vác

 

Az önkormányzatok azért, hogy megmentsék az iskolai vagyont sok mindenbe belevágtak. Van iskola, ahol a szülők által adott nem kis értékű adományokat papírozzák most utólag le, hogy ne vigye el az állam azoktól a gyerekektől, akiknek a szülei azt az iskola alapítványának szánták, csak hát ki gondolta volna…

Más önkormányzatok az egész iskolát tartós bérletbe adják az egyházaknak. Cserébe az egyházak nem bocsáthatják el a tanárokat, és garantálják a szülők és az önkormányzat beleszólását is épp úgy, ahogy a korábbiakban volt. A vagyonmentésben az egyházak partnerek, de igen csak meg kell nézniük milyen állapotban is van az iskola épülete. Akármibe azért nem mehetnek bele.

Vácon az önkormányzati iskolákat és óvodákat a baptista szeretetszolgálat veszi át. Az önkormányzat jobban fél az államtól, ugyanakkor ennek a tendenciának van egy ma még senki által fel nem mért lehetséges mellékhatása.

Az elszaporodó egyházi iskolák mivel magasabb fejkvótával dolgoznak, az államot nehéz helyzetbe hozzák. Olyan plusz kiadásaik lesznek, amit valamiképp kezelniük kell. Esetleg csökkenti majd a fejkvótát, felvállalva a konfliktust az egyházakkal.