Szigetszentmiklós – állami irányítás az iskolaügyben

 

Kép forrását ld. itt.

Furcsa dolog történik az országban. A társadalom folyamatosan tapasztalja meg a saját erejét. Lehet, hogy ha behozzuk a nyugati demokratikus működési modelleket, az emberek egyszerűen nem kívántak volna a lehetőséggel élni. Így azonban tanulgatunk, tanulgatunk. Ha okosak vagyunk, más kárán is…

Szigetszentmiklóson a kormányzat kipróbálta az új modellt, melyben nem a helyiek – beleértve önkormányzatot, tantestületet stb. – hanem a fenntartó, azaz az állam nevezi ki az új iskolaigazgatót. Hogy mi lett az új modell következménye, azt megnézhetik itt.

S ha megnézték, néhány kérdés. Miért nem mond le az újonnan kinevezett igazgató? Mi kell ahhoz, hogy felfogja, hiába van legalitása a kinevezésének, legitimitása nincs. Így nem tudja ellátni a feladatát.

Vagy tanulságos a hivatalnoknő szerepe is.Ld. képünk. Forrás itt.

Beküldik a sűrűbe ezt a fiatal nőt. Egyébként ki küldi be? S ha a küldő tudja, hogy veszélyes, mert két smasszert is ad mellé, akkor miből gondolja, hogy ez így működni fog? S vajon milyen kommunikációs képzésen esett át a hivatalnoknő, hogy semmilyen módon nem találta fel magát? Vajon volt-e bármiben kompetenciája, vagy csak robotként küldték oda? Jó robotnak lenni? Lesz felelősségre vonás a minisztériumban azok közt akik a nőt ilyen helyzetbe hozták?

S végül: lesz-e átgondolás a kormány részéről, hogy ne egy totális bukásba fusson a Fidesz, ahogy azt az idős tanár megjósolta?