Tudnak ők értelmesen vitatkozni?

VV5 Verája, Kingája, Seherezádéja stb. mintha nem tudná hogyan kell véleményt cserélni, vitatkozni, érvelni. Tanulságos nem csak a nagypolitikát nézni, hanem ezt a szintet is. A vitatkozás kultúrájának hiánya szinte áthatja az egész magyar közéletet. Akivel nézeteltérésünk van, azt elkerüljük, ha tudjuk, vagy ahogy a villalakók teszik – mivel nem tudják kikerülni egymást – kiborulnak.

A vitatkozás művészetét persze nyugaton is lámpással kereshetnénk, noha a görögök már egyszer mindenkinek megtanították. Nálunk viszont nem hogy a vitatkozás művészete, de a beszélgetés alapismeretei is hiányoznak.

Ennek lényege nem csupán az, hogy a másikat meghallgatom, hanem az is, hogy nem állítok nyilvánvaló hazugságot, amivel a másikat felbőszítem. Minimális korrektség, minimális másik mondanivalójára való figyelés és logikai helytállóság a vitatkozás alapja.

Az iskolában kéne ezt tanulni, menne akkor a Villában, nem csak unalmas egymással egyetértő fejeket látnánk a tévében (tisztelet a jobb riportereknek), és menne akkor a politikai életben is.