Beérik a jótékonykodás

 

2012. február 9-ére – 24 órán belüli rendkívüli sürgősséggel – rendkívüli testületi ülést hívott össze a polgármester. Napirendjén:
1.    Csonkáson épülő társasházban 4 lakás vásárlásához további előleg fizetése
2.    Novusz-Immo Kft. tartozása fizetési határidejének meghosszabbítása.
Az előterjesztések az önkormányzat honlapján – a törvényi előírások ellenére – nem lettek feltéve.
Mi lehetett ennyire sürgős akkor, amikor 2012. február 3-án már volt egy rendkívüli testületi ülés 10 napirendi ponttal?

A rendkívüli ülések indokát általában abban látjuk, hogy így rövid határidővel keresztül lehet nyomni lakosságot érintő kérdéseket, mert ekkor kevésbé képes működni a civilkontroll. Ez az indok a február 3-i ülésre igaz is lehet, de most másról lehet szó. A részletekről érdeklődve csak annyit tudtunk meg, hogy
1.    az L&H Stone Kft. által Csonkás központjában épített lakásokból 4-et megvásárol a város 280e Ft/m2-es áron, amire most 5 millió forint előleget fizet;
2.    a Novusz-Immo Kft. önkormányzat felé való visszafizetési határidejét 2012. december 31-ig meghosszabbítják.

Biztosak vagyunk abban, hogy mikor ez olvasható, addigra már a polgármester híveit tömörítő SZOVE többségű képviselők a javaslatokat elfogadták.
A Novusz-Immo-val kapcsolatos háttér-információt az alábbiakban foglaljuk össze:
A Novusz-Immo Kft. ügyvezetője és tulajdonosa Gábor Csaba, aki 2001-től 14 céget alapított, melyből 9 ellen már végrehajtási eljárás indult (közülük az Építőcentrum-Thermál Kft-nek 100 millió Ft-ot meghaladó adótartozása van).

Veresegyház Önkormányzata 2006-2007 években az Építőcentrum-Thermál Kft-nek és az Építőcentrum-Invest Kft-nek (mindkettő tulajdonosa Gábor Csaba) összesen 38 db építési ingatlant adott el úgy, hogy Pásztor Béla vételár-kiegyenlítés nélkül tulajdonbejegyzési nyilatkozatot adott, valamint önkormányzati garanciát vállalt Gábor Csaba cégeiért az MKB banknál hitelfelvételre.
2010. július 8-án az önkormányzat 40 millió Ft kölcsönt adott egy hónapra a Novusz-Immo Kft-nek, pedig ugyanaz a tulajdonos a 38 telek után még mindig jelentős részben tartozott.
Gábor Csaba MKB bankos hitelének bedőlése miatt a város 526 millió Ft-ért volt kénytelen visszavásárolni a szóban forgó ingatlanokat 2010 végén. (Ezt a kimenetelt Pásztor Béla bizonyára már tudta a 2010-es önkormányzati választás kampányidőszakában, de bölcsen elhallgatta.)

2011 februárjában a visszavásárolt telkekből egy 100 millió Ft-os részt ismét eladott az önkormányzat Gábor Csaba frissiben alapított Építőcentrum-Ingatlan Kft-jének a SZOVE többségű képviselők támogatásával.

Vélhetően most a 40 millió Ft-os kölcsön visszafizetési határidejét hosszabbították meg 2012. december 31-re, hiszen a többi tartozása Gábor Csabának nem a Novusz-Immo Kft-vel van.
Mi köze van ennek az L&H Stone Kft-től vásárolt lakások előlegéhez?

Látszólag semmi. A hivatalos kommunikáció szerint az L&H Stone Kft. Veresegyház jótevője, amellyel 2011 márciusában együttműködési megállapodást kötött. Ennek értelmében a Csonkás és Ligetek városrészben elhelyezkedő önkormányzati ingatlanokból vásárolni kíván és társasházat építeni, valamint kötelezi magát a Kft, hogy a vállalkozásában jelentkező nyereség Kettőmillió forint feletti része 60%-át az Önkormányzatnak adományozza.

Miért ilyen jótékony ez a felsőzsolcai L&H Stone, és miért éppen Veresegyházzal?
Az nyilvánvaló, hogy a 8 milliárd Ft adóssággal rendelkező Veresegyház Gábor Csaba támogatását csak hitelből teheti. Márpedig kb. 3 éve az önkormányzat az extra hiteleit a TRAVILL INVEST Pénzügyi Szolgáltató Zrt-től szerzi be évi átlagos egymilliárd Ft állománnyal és 20-22%-os kamattal (azaz Pásztor Bélának ez a pénzügyi „játéka” évente kb. 200 millióba kerül).
Tény, hogy az L&H Stone Kft-nek ugyanaz a Lenkey Endre az ügyvezetője, aki a TRAVILL INVEST Zrt felügyelőbizottságának a tagja.

Az együttműködési megállapodás szerinti elszámolás könyveléstechnikailag újabb „játékra” ad lehetőséget. Lehet, hogy nem elégszik meg a TRAVILL INVEST a 20-22%-os kamattal?
Így gazdagodik a város.