Hazánk legnagyobb naperőműve – Újszilvás

 

A Magyarországi Falumegújítási Díj első helyezettje

Újszilvás Pest megye déli részén található. 1600-nál több napelemet raktak le. Persze ehhez több minden kellett. elhatározás, okos gazdálkodás, és a  – sokak által szidott – Unió. (A beruházás összege kerekítve 600 millió, ebből 200 millió önrész.)

 

2011 októberétől működik Újszilváson a napenergia park. Láthatóan komoly beruházás volt, hosszú távú gondolkodásra vall az üzleti tranzakció is, és intézményeiket valamint a közvilágítást tudják fedezni vele az önkormányzat. Mert ez nem egy magán, hanem közösségi projekt.

A napenergiának akkor lesz jövője – mondják az energetikával foglalkozók – ha létrejön egy alternatív hálózat, ahová el is lehet adni áramfölösleget, és egy dinamikus rendszer kezd el Európa szerte működni. Jól fogja hasznosítani a természeti erőforrásokat, nem lesz szennyező, és rugalmasis lesz.

 

Az atomerőművek például ebbe a kifinomult rendszerbe már csak azért sem tudnak beilleszkedni, mert ha kell ha nem igen nagy mennyiségű áramot termelnek.

100 év múlva a mai energetikai rendszerre úgy fognak tekinteni, mint valami kőkorszaki brutális állapotra, amelyet még szerencse, hogy túlélt az emberiség.

Újszilvást az első példaértékű településként tarthatják majd számon. S bár nem Újszilvásnak akarunk ötleteket adni, hogy miképp vízionálhatnak akár egy kiállítást is a jövő alternatív energiáinak felhasználásáról, ezt azért megemlítenénk. A további ötletekből sincs hiány, hiszen oktatási célra már egyetemek látogatását szervezik.

Ráadásul a napelemek mellett használnak geotermikus energiát is, vagyis ez a település kifejezetten egy energetikai csoda. Ma még.

Újszilvás jól mutatja, hogy Eu-s pénzeket fel lehet használni megtérülő beruházásokra, melyek ugyanakkor presztízsberuházások is.

Lényeges várospolitikai szempont, hogy a lakosság ne meneküljön el, mert akkor nem marad kinek világítani.

S mi a helyzet Veresegyházzal? Kevéssé valószínű, hogy ilyen beruházásokra hitelképesek volnánk, de talán kicsiben lemásolható volna az is, ami Újszilváson megvalósult. Mondjuk egy önkormányzati épület esetében.

 

Olvasnivaló:

Cikk az átadásról http://www.ctv.hu/koezerdek/6545-napelempark.html

Az önkormányzat büszkélkedése: http://www.ujszilvas.hu/ujszilvas/?q=taxonomy/term/35

A 2012 márciusától életbelépő állami támogatások: http://www.koz-tervill.hu/szakmai-cikkek

Újszilvás a Magyarországi Falumegújítási díj: http://www.miabonyunk.hu/?cimke=165