Felmentették Veresegyház polgármesterét

Bűncselekmény hiányában felmentette Pásztor Bélát, Veresegyház független polgármesterét a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól hétfőn első fokon a Budapest Környéki Törvényszék.

A felmerült 487 ezer forintos bűnügyi költséget az államnak kell kifizetnie. Pásztor Béla és védője az ítéletet tudomásul vette, az ügyész annak hatályon kívül helyezését kérte.

A vádirat szerint a polgármester az önkormányzat képviseletében 1996 nyarán 27, 5 millió forintért eladott egy belterületi ingatlancsoportot a budapesti S+G Kft.-nek. A szerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy irreálisan rövid idő, mindössze 13 nap alatt közművesítik az ingatlanokat. A szerződés alapján a közművek kiépítése csak akkor tekinthető teljesítettnek, ha valamennyi közmű elkészül. A vádlott – a helyi rendeletben foglaltak ellenére – csak a vételi szándékot terjesztette a képviselő-testület elé, a szerződéstervezetet, a közművesítési kötelezettséget, annak határidejét nem.

A közművesítés még 2003-ban sem fejeződött be teljesen, a vevő, illetve annak jogutódja, a Somody Kft. kötbérkövetelése 267 millió forintot tett ki; emiatt a felek előbb pereskedtek, majd megegyeztek, és az önkormányzat 122 millió forintot fizetett ki kötbérként a vevőnek.

MTI 2012. január 23., hétfő 11:06