Schiffer András és az ÉVE

 

Hír a pártelnök lemondása. Schiffer Andrással volt anyi kapcsolata az ÉVÉ-nek, hogy mostani lemondása kapcsán óvatos találgatásokba bocsátkozzunk. A veresegyházi választásokkor az LMP mögött véleményünk szerint Schiffer volt az, aki a leghatározottabban ellenzett mindenféle összefogást Pásztor Bélával szemben. Ennek a kimenete csak a Pásztor-vonal folytatása lehetett, ami lehet, hogy aggasztotta a helyi LMP tagokat, de a legkevésbé sem érdekelte az LMP stratégáit, akik akkor még Schiffer filozófiáját követték.

Schiffer az utóbbi időben lehet ehhez a „hajrá egyedül” vonalhoz nem kapta meg a pártja támogatását. Pedig elképzelhető, hogy neki van igaza, hogy hosszú távon az ő stratégiája volna kifizetődő, ezt azonban most már sose fogjuk megtudni. Veresegyházi külön utas politizálását az LMP-nek elhibázottnak véltük, és ma az ország kicsit hasonló helyzetben van, mint a választásokkor Veresegyház volt. Egységre van szüksége az ellenzéknek most országosan is, nem pedig külön utasságra. Ezért farolhatott ki mögüle a párt. Mehetett volna a valóság abba az irányba is, ami Schiffer stratégiáját igazolja, de nem ez történt.

Érdekes, hogy ezek a vezető, pártokat felépíteni képes politikusok milyen nehezen alkalmazkodnak, és sikerük kifejezetten attól függ, hogy a valóság alkalmazkodik-e hozzájuk. Ez teszi egyébként őket környezetüknél nagyobb formátumúvá is. Az LMP igen csak sajnálhatja, ha elveszíti legjobb embereit, mert abból nem tisztulás, hanem gyengülés lesz.

Schiffer jogi felkészültsége, az általa indított beadványok, parlamenti felszólalások során mutatott aktivitása azt mutatják, mintha egyedül vitte volna a vállán a pártot. Lépésenkénti háttérbehúzódása az LMP-t egész biztos nehéz helyzetbe hozza.