A Trianon-szindróma

 

Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos, Brüsszel

Az EU csődkezelése Magyaroszág esetében inkább a csődbe kergetés. Állíthatjuk ezt nyugodtan, ha az EU beváltja fenyegetését, és a kohéziós alap súlyos milliáárdjainak kifizetését felfüggeszti. A magyar néppel szemben nyilván igazságtalan volna, ha az államháztartási hiány miatt büntetnék. Most mégis itt keres rajtunk fogást az EU, de legalábbis erre hivatkozva fenyeget minket ld tt. Az is igaz, hogy ez alól a vizsgálat alól belépésünk óta nem kerültünk ki.

A paradox ebben az, hogy Orbán Viktor már régen felismerte, hogy a függetlenség feltétele, ha a gazdaságunkban a deficitet megfelelő szintre hozza, és itt ért el kormánya komoly eredményeket. Értjük mi, hogy elszabadulnak a dolgok, és büntetni akarnak minket, de ez elhibázott stratégia, ahogy Trianon is ehibázott volt. Egy ilyen poltika csak sokkolni és ellenségessé teheti a magyarokat, akk jelen pillanatban az Eu-ban még inkább szövetségest látnak a kormány demokrácialeépítésével szemben.

Nem először fordulna velünk elő a történelemben, hogy az elitünk hibás politizálása miatt igazságtalan velünk a világ, amitől a mi elitünk még elhibázottabban politizál, a világ meg még igazságtalanabbá válik.