A GE is örül, hogy a város termálfűtést biztosít nekik

 

Érdemes meghallgatni Somogyi Balázs igazgató nyilatkozatát (a videón a 2. percénél kezdődik). Ugyanis eredetileg “nem mozdultak rá”, kis megtakarításnak látszott, nem érdekelte őket a lehetőség.

 

Aztán Pásztor Béla a város polgármestere olyan konstrukciót eszelt ki, melyben a gyárnak semmilyen anyagi kockázatot nem kellett vállalnia. Csak annyi volt a dolguk, hogy az odavitt hőt rákössék a fűtőtestekre, de az odavitel banki költségeibe nem szálltak be. Ez fel sem merült.

 

Még olyan garancia sem született, hogy mi van akkor, ha a GE elmegy, és nincs aki fizesse az odaszállított hő után a díjat, miközben ebből a djfizetésből fizeti a város a beruházás banki törlesztését. Vagyis haszna a városnak a beruházásból nem volt, és a kockázat ma is él, mert ha a gyár bezárna, és nem jönne a helyére más, ezt a törlesztést is mi állhatnánk.

Amikor a polgármester a beruházás ötletét át akarta verni a testületen, a testület kért egy szándéknyilatkozatot, hogy a GE legalább be akarja kötni a távhőt, de a polgármester még ezt sem tudta felmutatni.

Vagyis nem történt más, mint a polgármester kitalált valamit, azt a fejébe vette, és rákényszerítette mindenkire. GE-re, önkormányzatra, lakosokra. Tegyük hozzá ez egy jó beruházás, olyan városépítés, ami technológiailag a fenntartható fejlődés irányába visz. Anyagilag nem vállalt benne semmi kockázatot a GE, noha szerintünk ők a haszonélvezők, és a lakosok a kockázatvállalók. És akkor most nézzük meg ezek fényében a gyár igazgatójának nyilatkozatát…

A város hálózata jelenleg, baloldalt a településről lemenő vezeték megy a GE-hez