Civilek Uniója Projektjükért – Veresunio 2012

Az ÉVE elnöke javasolja: Egyesületünk megint túl van egy vesztes pályázaton. Kérdés megköti-e az a kezünket, hogy elképzeléseink mögé pénzt nem tudunk szerezni? Bizonyos mértékben igen, de más szempontból igyekeznünk kéne újra gondolni mit csinálhatnánk másként, közösen, másokkal együtt.

Nem fogjuk vendégül látni a többi egyesületet, előadásokkal fejet tágítani, előadóknak fizetni, mert erre nincs pénzünk. Nem fogjuk a saját ötletünket – a vizek rendszeres monitorozását – a veresi társadalomra rábeszélni. De nem hisszük, hogy be kéne gubóznunk, és le kéne mondanunk a cselekvésről pont most, amikor a civilek aktivitása figyelhető meg, és pont mi, akik mindig is arról prédikáltunk, hogy jelen kell lenni, és alakítani kell.

Alábbi elképzelésünk teljes mértékben ügyre koncentráló, azaz nem lényeges ki melyik párttal szimpatizál, vagy épp tagja. Van néhány olyan feladat ebben a városban, ami mindannyiunkat foglalkoztat. Minket például, hogy miként lehetne a vizek tisztaságát monitorozni, másokat a közlekedés, megint másokat az oktatás valamely kérdése izgathatja aszerint is, hogy mi a profilja.

Ám a mi egyesületünk az egyetlen, amelyik nem csupán ügyekre reflektál, amelyiknek nincs kitüntetett „ügye”, ellenben a legfontosabb számára a demokratikus ügymenet, a civil nézőpont erősítése, a hatalom kontrollja, az arra való hatékony nyomásgyakorlás.  Ahogy a veresi polgárok öntudatra ébresztése is.

A küldetésünkből kifolyólag épp ezért javasolom, hogy a veresegyházi szervezetek üljenek össze, és a sok ügy közül válasszanak közösen egyet. Ez lesz a civilek számára 2012 kiemelt projektje, ami mellett persze mindenki csinálja a maga dolgait, de ebbe az egybe mindenki beletesz valamit, és mindenki a maga lehetőségei szerint felületet biztosít. (Az eljárásmenetre az ÉVE további ötletekkel állhatna elő a többiek számára, de természetesen az eljárásmenetet is a többiekkel közösen alakítsuk ki.)

Ugye hallottak a Médiaunioról? Geszti Péter ötletéről, amelyik szintén minden évben egy valamire fókuszál, kihasználva a reklámfelületet, némi jelképes adakozásra bírva a médiát, és közhasznú tevékenységet szolgálva. 2012-ben ők a sportot támogatják. Idézve elnökségük határozatából, ezt találhatjuk Somody Imre Kuratóriumi tag megjegyzéseként:

„A sport az egészségesebb nemzet része, nemzetgazdasági értelemben is kimutatható hatása van annak, ha minden ember életében szerepet kap a mozgás. A javasolt kampánynak főképp a fiatal generációkat kell céloznia, de nem szabad megfeledkeznünk az idősebb generációkról sem, hisz az egészségtudatos gondolkodás az ő életüket is meg kell határozza.”

Mi itt Veresegyházon még nem tudjuk mi lesz 2012 kiemelt projektje, nem tudjuk kik vesznek benne részt, és azt sem ki mivel tud „beszállni”. De az biztos, hogy rendkívül sok tehetséges szervezet működik a városban, s ha egy témában egy irányba fújnak, annak értelme lehet.