Láncreakció, konferenciaturizmus – Pécs

 

Kép forrása: http://megujuloenergia.eu/

Pécs adott otthont 2011 novemberének végén egy olyan konferenciának, mely az atomenergia jövőjéről szólt. Ld. itt. Hasonlókat álmodunk Veresegyháznak. Arról már írtunk korábban, hogy zöld témában állandó kiállítási és kereskedelmi központtá szeretnénk fejleszteni a várost. Azzal indokoltuk, hogy a zöld iparé a jövő, no meg a kereskedő városok voltak mindig az emberiség történetében a leggazdagabbak, nem az iparvárosok.

Ezúttal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a konferenciaturizmus számára is vonzó hellyé lehetne tenni. Adva van ehhez az Innovációs Központ, s persze néhány dolog még hiányzik: élményfürdő, meg szállodák, társprogramok, mint Pécset stb., de az a helyzet, hogy Budapest oly közel van, hogy e nélkül is megvalósítható egy ilyen álom.

Fejlesszük tovább tehát a korábbi elképzelésünk. Miért ne lehetne Veresegyház egyszerre a modern építőanyagok, a napenergia és más megújuló energiák bemutató városa, s ezzel együtt e témákban kulturális központ?

S ha így volna, a Láncreakció címet viselő kitűnő három napos konferenciának nem Pécs adott volna otthont, hanem Veresegyház. (Némi féltékenységgel tekintünk a pécsi helyszínre, ahová e sorok írója is ellátogatott, s még úgy is érdemesnek tartotta, hogy nem vett igénybe szállodai szolgáltatást, s 6-7 órát utazott a hallottakért. Megérte.)

Pár szót is szólnánk magáról a konferenciáról, mit tud elérni egy ilyen rendezvény, mire lehet jó. Az országos médiumokat persze csak addig foglalkoztatja, amíg a politika is a helyszínen van, s aztán egyszerre távoznak. De örüljünk annak, hogy a politika és a média is legalább ennyire érdeklődött a kérdés iránt.

Magyarország ugyanis épp arra készül, hogy Paksra blokkokat építsen. Abban azonban majdhogynem konszenzus alakult ki, s még az atomenergia hasznosítását pártoló műszaki és politikai hozzászólók se tudtak mit mondani, hogy ez a stratégia most épp hogy nem ésszerű. Nem csak mert amúgy sincs rá pénzünk, mert az atomerőművek által előállított áram már nem olcsó, annyi biztonsági elvárás merül fel, hanem azért is, mert aki most erőművet épít, az ebbe öli minden pénzét, és nem marad a megújuló energiafejlesztésre. Márpedig érdemes kivárni, mert lehet épp lemaradunk egy vonatról, egy másik útvonalon pedig zsákutcába megyünk.

Talán még az előzőnél is érdekesebb, hogy miképp állnak össze a kutatók fejében a jövő energiahelyzetének európai megoldásai. S úgy tűnik ezek az elképzelések akadémiai szinten, néhány ország elképzelésében (Németország, Dánia) épp olyan, mint a greenpeace szakértőanyagaiban. (Ld. itt. pl a 12-es ábrát, amin kiderül, hogy atomenergia nélkül miként alakul Európa térképe. Az anyag amellett érvvel, hogy az energiatermelés szabályozására képtelen atomerőművek nem teszik lehetővé a rugalmas rendszer kialakulását, és megfojtják a megújuló kifejlődését.)

Mindenki lobbizik természetesen egy ilyen konferencián. Csupán a kormány képviselői állítják, hogy lobbiérdekektől függetlenül hozzák (hozták) meg a döntésüket. Kizárólag szakmai alapon persze, s erre kérik a zöldeket is. Kevesebb érzelem, és több szakmaiság, legyenek átgondoltak, óvatosabbak stb.. Ám ezúttal a konferencián a zöldek szájából semmi szenvedély nem érződött. Szakmai arcukat épp ők mutatták, s ez szintén igen tanulságos volt.

Egy ilyen rendezvénynek Veresegyház is lehetett volna a központja. S a jövő lehetősége, hogy akár nemzetközi találkozóhelye is, ahogy most Pécs is azzá vált. S persze lehetne állandóan e témának otthont adó helyszín.

 

Olvasnivaló

Hálózatok harca Greenpeace 2011-es éves jelentés

Munkácsy Béla által írt és szerkesztett kiadvány, mely a megújuló energia hazai optimista forgatókönyvét részletezi.

Az előadások rövid tartalmáról a facebbokon.

Az Energiaklub megújuló interaktív táblája ld. itt.

Ökopolisz honlapja http://okopoliszalapitvany.hu/