Chipsadó problémája eü szemmel

 

A káros élelmiszer adózik szeptember 1-től. A chipsadó a költségvetés számára bevételnövelő, de azért számos problémát vet fel. Az egyik tudományos, hiszen van akik szerint a tej meg a szénhidrát a legnagyobb veszély a számunkra, hiszen azonnal emésztési problémákat, meg rejtett cukorbetegséget okoz, ellenben a sóbevitel minimalizálása veszélyes. (ld. paleolit diéta). Mások kimutatják a kávé éltehosszító hatását, ami mégiscsak váratlan fordulat, noha az alkoholról pl. már régóta tudjuk, hogy mérsékelt fogyasztása jót tesz. (Vadi új kutatási jelentést ld. itt.)

A modern élelmiszer előállítás, tartósítás, ízfokozók mind megadóztathatók volnának, nem beszélve az álattartás humánus szempontjairól. Miért nem adóztatjuk meg az antibiotikummal táplált ketrecben nevelt csirkeszaporítók termékeit, a szarvasmarhákat nagyüzemben tartókat és levágókat, s miért nem térünk vissza a drágább, de egészségesebb falusi termékekre, farmergazdaságok állattartására? Egy helyes adókivetéssel, vagy adókedvezménnyel terelgetni lehetne a piacot. (A ketreces tyúktartás végéről az Eu-ban ld. itt.)

Egy mérsékelt szemléletű hozzáállás azt mondhatná, hogy azokra a táplálékokra, amelyeket az ember régóta fogyaszt nem mondhatjuk ki, hogy egészségtelen, s mindegyiknél a mérték a kérdés. Sajnos bármilyen táplálékot viszünk be, az a tökéletlen égés (emésztés) miatt maga után hagy káros anyagokat, s így lassan de biztosan az evéssel megmérgezzük magunkat.

A növényevés sem lehet kivétel ez alól a probléma alól, s nem csak amiatt, mert járványt okozhatnak (úgy derült ki, hogy csak vegetáriánus étrendű nők haltak meg), hanem mert a bélrendszerünk nem olyan hosszú, mint a növényevő állatoknak, akik még kérődznek is egyet. Adóztassuk meg akkor talán a zöldséget is?

Ezzel együtt is azt mondhatjuk, hogy az intézkedés pozitív hasznát talán meglátjuk majd, feltéve, ha az embereket egyáltalán érdekli. A cigarettáról sem az adóztatás miatt szoktak le a fejlettebb országokban, mint inkább a velük szembeni kampányok, és a reklámtilalom miatt.