Szenyvíztavaink is vanak?

Előzetes gondolatok a 2011. okt. 18-i testületi ülés kissé gyanús 9. pontjához. Számos jel mutat arra, hogy érdemes házi szennyvíz-tisztitásra áttérni. Az egyik, hogy lassan olcsóbb lesz, mint a csatornára kötés. A másik, hogy ha magunk tisztítunk, nem szennyezzük a várost, ami úgy tűnik túllépett egy határt.

Ebben a napirendi pontban egy ártatlannak tűnő terület átminősítés van, mely szerint még 14 ha (140 000 m2) mezőgazdasági területet kell szennyvíz szikkasztó területté minősíteni, mert – az előterjesztés szerint – a naponta átlagosan 3500 m3 szennyvízből visszamaradó kb. 3470 m3 (!) megtisztított szennyvíz kilocsolásához nem elég a meglevő 18 ha szennyvíznyaras a környezet terhelés miatt. Ez a „18 ha szennyvíznyaras” a szennyvíztisztító melletti elzárt  üzemi  terület, és amelyre Pásztor Béla gondolhat, amikor azzal büszkélkedik, hogy a város sok ha erdőt telepített az elmúl négy évben, amit ha a műszaki követelményeknek megfelelően 10 évvel korábban létesít, akkor kevesebb büntetést kellett volna fizetni környezetterhelésért. Az ide kilocsolt „megtisztított szennyvíz” pedig az, amelynek szagát mindannyian érezhetjük kedvezőtlen szélviszonyok esetén, míg az Ivacson lakók sokkal gyakrabban.

Egyszerű osztással kiszámíthatjuk, hogy az előterjesztés szerint a 18 ha üzemi terület 1 m2-ére naponta kb. 2 és fél vödör tisztított szennyvíz jut. Megjegyezzük, hogy a telepített papírnyár ennek többszörösét is képes felszívni. Tehát már ebből is gyanítható, hogy a napi 3500 m3 szennyvíz erős csúsztatás. Miért kell még 14 ha mezőgazdasági területet szikkasztó területté átminősíteni? Inkább arról lehet szó, hogy a szennyvíztisztító jelentős túlterhelése miatt a közelben létrejövő fekália-tavak és -mocsarasok területéből 14 ha -nyit hivatalosan is szikkasztó területté minősítenek. Na de akkor mi van az új szennyvíztisztító projekttel, amely a polgármester állítása szerint ivóvíz minőséget produkál majd, és amiért már 2 éve emelt csatornadíjat fizetünk, amiből a 800 millió Ft felvett kölcsönt fizeti a DMRV?