ÉVE tagok véleménye az ÉVE feladatairól

Az ÉVE elnöksége kikérte tagjainak véleményét a további működésre. Az alábbi feladatok körvonalazódtak:

  1. Vannak az egyesületben még politikai ambíciók. Választásokon egy-egy terület jobb képviselete, az adott területtel való törődés fontossága, van akit motivál. Valljuk be őszintén, a mostani képviselők többsége nem igazán figyel területi választóikra, a konfliktuskerülés az egyedüli ami jellemzi őket.
  2. Vannak az egyesületben, akik úgy gondolják, hogy bármikor létrejöhet egy újabb életünket érő támadás, ezért léteznünk, és figyelnünk kell, „szárazon kell tartani a puskaport”. Jelenlétünk erősítését is fontosnak tartják (pl. facebook-on, vagy más programokon).
  3. Van, aki a szolgáltató önkormányzat kialakítását, az ilyen irányba történő terelgetést tartja az ÉVE feladatának, és ehhez bármilyen programot, kontroll-tevékenységet, elemzés készítést szívesen látna.
  4. Van olyan elképzelés, hogy nem a politikában való részvétel jelenti a sikert és az abból való kiszorulás a kudarcot, hanem az ÉVE sikere az volna, ha meg tudnánk tanítani miként kell a döntésekig eljutni. Az önkormányzat tanításával kell kezdenünk, vagy épp az emberekével, hogy felismerjék a felelősségüket konfliktuskezeléseik hatékonyabbá tételében? Úgy tűnik, hogy a városvezetés nem tudja miként kell érdeket egyeztetni, eljárásokat végigvinni, illetve akik tudnák, azokat a polgármester a hivatalban nem hagyja érdemben dolgozni. Itt valóban a demokrácia előnyeinek ismerethiányairól van szó, mely tanulható és tanítható.
  5. Van, aki szerint politikai közösséget kell teremteni, mert jelen pillanatban vannak ugyan pártok, meg szervezetek Veresegyházon, de ezek mind csak a saját pecsenyéjüket sütögetik, azt is főként csak választásokkor. De a politikai közösség más. Abba mindegyik párt beletartozik, sőt, nem is ők a legfontosabbak, sokkal inkább a működő civil szervezetek párbeszédkészsége és tevékenységeinek kölcsönös megbecsülése, ismerete. A helyi politikai közösség tagja minden olyan polgár, aki itt lakik, és aki valamely bűncselekménnyel nem írta ki magát. Jelen pillanatban a politikai közösség központi embere Pásztor Béla, és mindenki ide tartozik, aki őt szereti és tiszteli. De azok is, akik nem szeretik és nem tisztelik.

Mindezek között a korábbiakhoz képest számos új elem található. A városvezetés folyamatos ellenőrzése, a lakossági panaszok közvetítése, a színvonalas híradás a balhékról, az ötletelés arról, hogy mit hogyan lehetne jobban, és mely településektől lehetne átvenni ami jó, eddig is, és a jövőben is tevékenységünk részét képezte és képezi. Egyetlen más médium és egyesület nem végzi olyan következetesen ezt a munkát, mint az ÉVE. (Ami nem azt jelenti, hogy nincsenek települések Magyarországon, ahol ezt a munkát ne végeznék nálunk jobban.) A honlapunkon ezeknek önálló rovata van.

De hogy mindezekhez képest újabb feladatok is állnak előttünk, az a fenti tagi véleménynyilvánítások összefoglalása vlágosan mutatja.