Pásztor Béla a mennybe megy

 

A bírósági tárgyalás egy részletét látva úgy tűnik, hogy a védelem nyerésre áll. Pásztor Béla vádlott jó esélyekkel rendelkezik arra, hogy a Somody Imrével kötött szerződés kötbér-felhalmozódásának felelősségét a bíróság csak igen kis mértékben állapítsa meg.
Az alábbi körülmények szólnak Pásztor Béla mellett:
1. Mindenki elismeri, hogy szívvel-lélekkel a városért dolgozik, hogy munkaképessége és elkötelezettsége a közösségért példás.
2. A bíróság megrendelt majd fél millió forintért egy szakértői véleményt, melyből kiderül, hogy a Somodyval való kapcsolat egészéből 70 millió Ft haszna származott a városnak. A bíróság itt belavírozta magát abba a helyzetbe, hogy ha elfogadja, hogy egységben kell kezelni a kérdést (missziót+kötbért), akkor nincs miről beszélni, ha meg a Misszió megvásárlása és a telek kötbérkifizetése két külön ügy, akkor nem lett volna szabad már a szakértői véleményt sem megrendelni.
3. Gerhát Imre csak egy politikai riválisa Pásztor Bélának, és panaszai annak szólnak, hogy nem tudja elfogadni Pásztor Bélát polgármesternek. Vagyis bármit mond, csak rágalom, s ha tényekkel támasztja alá, akkor sem semleges.
4. A Somodyval való kapcsolat megromlásának egyedüli felelőse maga Somody. Nem ment neki olyan jól az üzlet, és ezért korábbi közösségi elköteleződése megváltozott, s kapitalista nyereségvágyó lett belőle. Pedig amíg rendes volt, addig még Pásztor ki is tűntette díszpolgársággal.
5. A képviselők zöme olyan tájékozatlan, és olyan gyerek módjára viselkedik, hogy nem csoda, hogy szegény városvezetőnek magára kell vállalnia a szerződési finomságokat, de a képviselők által megadott kereteket soha nem lépte túl, nem élt vissza senki bizalmával, bárki, ha akarta volna megnézhette volna a szerződéseket. A képviselők tájékozatlanságáról nem Pásztor, hanem maguk a képviselők tehetnek. (Az egyik kéviselő már túl a rendőrségi kihallgatáson, és a vádlottat mindenben védő saját tanuvallomásán, a padsorban mögöttem meglepődve így sóhajtott fe: „Úr Isten 100 ezer Ft-os napi kötbérvállalás volt a szerződésben?)
6. A tárgyalás iránt csak az ECHO Tv érdeklődött. Az a jobboldali média, amely eleve ellenséges Pásztor Bélával, több okból is. Egyrészt mert a Fidesz vereséget szenvedett a választásokkor, másrészt mert a jobboldali média azt szeretné bizonygatni a közvéleménynek, hogy nem csak a Fideszes városok adósodtak el az elmúlt években.
Ezekkel a szempontokkal szemben csak látszólag áll szemben az, hogy a város mindenütt szép fokozatosan építette a közműveket, egyedül ott nem, ahová a felszólítások érkeztek. Pásztor Béla politikai karakánsága bontakozik itt ki, annak az emberé, aki nem hagyja magát zsarolni. Hogy mit kezd azzal a bíróság, hogy ez a karakánság mégiscsak több mint 120 millió Ft-jába került a városnak, azt nem tudjuk, de mondhat-e többet egy ejnye-bejnyénél? – Azután meg jöhetnek a kitüntetések.