Zsolt Péter elemez – fórumozók kommunikációja

Jó érzésű embereknek előbb-utóbb elege van a mocskolódó internetes fórumokból. Egyesületünknek saját tapasztalata is van erről, hiszen egy regisztráció nélküli bárki által beírható Fórumot kezdtünk el üzemeltetni a BD ügy idejében a G-portálon itt. A végén le kellett állítanunk. A minket kritizálók verték szét a fórumot. A durva beszólásokat még úgy ahogy kezelni lehetett, hiszen utólag töröltük, ha valaki nem tartotta be a minimális szabályokat, de a végén a mások nevével történő aláírások vállalhatatlanok voltak.

Képzeljék el ugyanis, hogy van, aki aláírja a nevét, ezért minden bejegyzéséért vállalja a felelősséget, más pedig az ő nevét írja a saját bejegyzése alá, ezzel szándékosan lejáratva a másikat. Még ha ilyen alattomosságra nem is kerül sor, akkor is egyenlőtlen küzdelemmé válik a nevét vállaló a nevét elrejtővel szemben.

A fórumozók többsége álnevet használ, viszont következetes álnevet, melynek során felépít egy karaktert. Ez a karakter is lerombolható, ha más is hasonló álnévvel ír. Érdekes módon ez a fajta alattomosság nem terjedt el, de az álnév használati lehetőségből adódó övön aluli mocskolódás annál inkább. Hogy nincs következménye bármit mondunk, ez bódító kábítószer. Az emberek jelentős része nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy jó agresszíven oda ne pörköljön, ahogy az álarcos gyerekek közül a többség Halloweenkor a kísérletek tanúsága szerint a csemege mellé elhelyezett pénzt ellopta (80%), míg ha nem volt rajtuk álarc, akkor ezt nem tették.

Tudja Ön hogy viselkedne akkor, ha beazonosíthatatlan lehetne, és fegyvert kapna a kezébe? Csak hiszi, hogy helyesen, valószínűbb, hogy a többséghez tartozna, és saját maga is meglepődne utóbb a viselkedésén. Ezt tudva egész egyszerűen nem kell kipróbálnunk a szituációt, hasonlóképp egész egyszerűen nem kell kipróbálni az álnéven írást. A névtelenség épp olyan, mint a kábítószer, vagy az alkohol. Elhomályosítja a tudatunk, nem leszünk önmagunk. Van, aki a kábítószertől teljesen szörnyeteggé válik, pedig rendes ember, más nagyjából részegen is olyan, mint józanul, csak dülöngél. De ez a kisebbség. S van, akinek a személyisége oly erős, hogy drogok sem tudják megváltoztatni, de ők a szentek.

Mindenki tudja tehát, hogy a névtelenség milyen szörnyű következményekkel jár (szociológusok szerint maga a nyilvánosság számolódik fel ettől), mégsem születnek olyan szabályok, melyek megtiltanák. Pedig számos esetet ismerünk már az internetes zaklatásról is, és azok száma is kevesebb volna, ha a zaklató beazonosítható lenne. A névtelenség csak diktatúrákban javít a nyilvánosság minőségén, demokráciákban ront rajta. (Ezért is problémás, ha egy kormány tiltaná be, mert azt mondhatnák rá, diktatúrát akar, és azért akarja tudni ki mit ír, hogy aztán levadászhassa őket.)

 

Így nézhet ki az internetes troll, azaz az internetes szlengben elképzelt provokáló, racionális vitát elterelő mocskolódó.

Kérdésként tehetik fel, hogy saját kisebb nagyobb közösségében (E honlap gyakori olvasói számára például. Veresegyház helyi közösségében) demokrácia vagy diktatúra van-e? Sok ember függ-e a polgármestertől, s hogy ugyanazok az igazságok elhangzanának-e akkor is, ha a saját nevét mindenkinek oda kéne írnia a fórumbejegyzésekhez. Megnyugtatnék mindenkit, hogy ezen a településen demokrácia van, néhány kiszolgáltatott önkormányzati alkalmazottat leszámítva nincs morális felmentése senkinek sem az álnéven írásra.

Azt gondolom, hogy Veresegyházon is elhangzanának és kiderülnének a dolgok, ahogy más településeken, munkahelyeken vagy kisközösségekben. S azt gondolom, hogy a névtelenség többet árt, mint használ. Ha csak e város kritikus fórumát, a tőlünk független Bélavaros-t nézi meg az ember (melyet e város közösségének használatra mi is ajánlunk), ott is bár lekezelő durvaságokat tapasztalhat a polgármesterrel szemben, mégis a hatalmat kritizálók inkább tárgyszerűek, tényekre hivatkoznak, s az igazán „indulatgazdagok” a polgármestert védők. Akiknek kevesebb az érve, az az aki inkább mocskolódik. Egy beazonosítható Fórumon, épp a hatalmat pártolók lennének inkább kiszűrve, a kritizálók lehet, hogy finomabban fogalmaznának, de tárgyszerű kifogásaik megjelenhetnének.

Egy-két önkormányzati dolgozóra, egy-két polgármester által kiszolgáltatott munkavállalóra, pedagósusra, jegyzőre stb., s egy-két egyedi esetre lenne csak jellemző a visszahúzódás. Ám ezek a kiszolgáltatott emberek is elmondhatnák valakinek, akik aztán arcukat vállalva elmondanák a tényeket. Senki sem járna rosszul, ha az álarc mögé bújás korlátlanságának véget vetnénk. Összesen csak annyi történne, hogy maguk a fórumok nem keltenének undort az olvasókban.

Minden kutatás azt erősíti, hogy a politikában durvult a vita hangneme. A média ennek még örül is, és persze moderálnak, de ugyanakkor az olvasottság fokozását is remélik a fórumozók „kreativitásától”, pedig lehet épp emiatt vesztik el olvasóikat.. A vita hangnemének durvulása nem szül semmi jót, és tulajdonképpen visszaszáll mindenkire, szétveri a kultúrát, bizalmatlanná tesz, állandóan mindenki attól retteg, hogy mikor szúrják képletesen és valóságosan is hátba. Egyre többen beszélnek külföldön is az álneves fórumozás gondjairól és kártékony voltáról. ld. itt.

Veszélyes tömeglélektani jelenségeket is maga után von a nagy sokaság névtelensége. Elszabadulnak előítéletek, rémhírek, rágalmak, normává válik a gyűlölködés, és azt közösítik ki, aki nem gyűlölködik, érvek helyett a nyelvi szidalmak aratnak tetszést, sikamlós témák válnak fontossá, személyeskedés válik erénnyé, boszorkányüldözések kezdődnek, vagy csak osztálytársak, tanárok, orvosok, politikusok, irigyelt celebek „kicsinálása” kezdődik meg. A névtelenség személyiségünk legsötétebb oldalait szabadítja fel, és a társadalom legigazságtalanabb lépései felé sodorhat bennünket. Ráadásul kollektív módon.

Ha meg tudnánk számolni, hogy az internet születése óta a névtelenség mennyi gonoszságnak volt a forrása, és mennyi jó eredményt hozott, akkor alighanem elég erősen a gonoszság felé billenne a mérleg nyelve. Sok kutató nem is lát más megoldást, mint a névtelenség felszámolását.

Addig is míg vagy a tartalomszolgáltató felelősségre vonhatósága vagy a névtelenség felszámolása nem valósul meg (előbb-utóbb sajnos megtörténik valamelyik) nem tehetünk mást, mint jó példával járunk elől, és nem növeljük divatból sem a névtelen bejegyzők táborát – csak mert ezeken a fórumokon így szokás. Miért így szokás? Kik találták ki ezt a szokást? A gyáva emberek? S miért is kell nekünk ezt követni?

ETIKAI AJÁNLÁS:

Csak akkor használjon álnevet, ha igen nyomós oka van rá, ha meg tudja indokolni, és ha az információ másként nem jutna el a közösséghez. Ilyenkor fokozottan figyeljen a stílusra, ahogy ha részegen ül a volán mögé is tudnia kell, hogy lassabban kell vezetnie! A névtelenség megrészegít.