Hazudott a választásokkor az adósságról?

Gyakorlatilag ezt mondja a Heti Válasz Veresegyház polgármesteréről, hiszen azt írják, hogy 6 milliárdot állított, amikor már 2009-ben 7,3 milliárd volt. Nem világos számunkra miért is titkolta volna a számadatokat, ha egyszer „a világ legeladósodottabb városa vagyunk” szöveggel kampányolt?

A lap erősen fókuszál összeállításában a most egy főre eső adóssági listán a 11. helyen álló városunk vezetésére, amiből az is sejthető, hogy a jobboldali média valamiért nem szimpatizál Pásztor Bélával. S most tessék megkapaszkodni: a szezők azt állítják, hogy ma is meglehetősen nehéz kibogarászni a tényeket, amit 13,7 milliárdra taksálnak.

Kiemeljük a cikkből a rólunk írtakat:

„A nagy adósok közé tartozik a magát svájci frankban „elkötvényesítő” Veresegyház. A lista 11. helyén álló agglomerációs település mintapéldája annak, milyen nehéz valós képet kapni egy önkormányzat anyagi helyzetéről. A tavalyi önkormányzati választásokon az egyik fő vitatéma a város adósságállományának nagysága volt, pedig ezt évről évre kötelező (lenne) nyilvánosságra hozni. A helyieknek azonban be kellett érniük a kisvárost immár több mint négy évtizede vezető Pásztor Béla nyilatkozatával, aki szerint hatmilliárd forint alatti svájci frank az adósság. Veresegyház könyvelésébe viszont már a választások előtti év, 2009 végén is 7,3 milliárd forint került be, 2010 végén pedig 13,7 milliárd forintot tartottak nyilván. Ám ennek „kinyerése” a település honlapjáról nem kis feladat, még a pénzügyi osztályvezető segítségével sem sikerült rögtön.”

A cikkből kiderül, hogy az igazi csapda a sikeres Eu-s pályázatok, és hogy a bankok miért is adnak kölcsönt, mikor látják, hogy az önkorányzat úgy sem tud majd törleszteni.

Végre egy olyan írás, ami a kicsikről is adatokat közöl. A választások idején Veresegyházt csak a nagyokkal tudtuk összevetni, s az alapján állítottuk, hogyha bekerült volna a feketelistára, megelőzte volna Hódmezővásárhelyt. Valóban így van. De a lista rejt meglepetéseket. Ld. pl. Szada.

S hogy miért kezd olyan fontossá válni a jobboldali médiának az egész téma? – Nos, szerintünk azért, mert fájlalják, hogy a közvéleményben az eladósodott toplista Fidesz városokhoz kötődik. Így törvényszerűen eljutnak a kisebb településekig, a kisebbekben pedig nem Fidesz vezetés van, hanem a régi nómenklatúra. Ennek meg aztán megörülnek egyre többet fogunk tehát hallani a kis települések felelőtlen gazdálkodásáról.