Veresegyház Jessep ezredese

 

 

Jessep ezredes pályája töretlenül ívelt felfelé. Minél magasabbra jutott, annál biztosabb volt abban, hogy ő tudja egyedül miként kell cselekedni. Néhány baj megtörtént ugyan, melyet ő sem akart, de céljai és módszerei helyességét nem hagyta megkérdőjelezni. Lekezelő is volt mindenkivel, akivel megtehette.

 

A mi Jessep ezredesünk személyiségproblémája is a túlzott önbizalom. Bírósági szereplés előtt is áll, s itt is az önhittsége okozhatja vesztét. Az önhittség, mely szerint semmi sem történhet Veresegyházon nélküle, bármilyen gazdasági bűncselekmény is volt, azt ő ismerte, azt kézben tartotta. Ha önhittsége miatt elveszíti az óvatosságát, ha kifog egy olyan ügyészt, mint amilyet Tom Cruise alakít, vagy ha kifogott volna a múltban egy olyan politikai ellenfelet, aki rájön, hogy az önhittségét lehet igazán szembefordítani vele akkor már rég kikerült volna a fősodorból. („Mi vagyunk a világ legeladósodottabb városa, drága Zsolton” kívül ld. itt a videót még hány nyulat ki lehetett volna kiugratni a bokorból?)

 

Mi persze azt gondoljuk, hogy Veresegyház Jessep ezredesének illene bűnhődnie, de bárki aki szereti őt, annak azt tanácsoljuk – fogják vissza Jessep ezredes önhittségét a bírósági tárgyalásokon, és kérjék meg, ne mondjon olyanokat, hogy ő rendelte meg a sittlerakást a Csonkáson és másutt, ő találta ki hogyan lehet a Somody tartozást kifizetni úgy, hogy az áfát megússzák, vagy hogy Gábor Csaba az ő javaslatára csinált valamit. A bíróság előtt ezek nem jó pontok. Ne dicsekedjék azzal sem, hogy Veresegyházon nem volt gyakorlat a testületet megkérdezni kölcsönfelvételeknél, munkamegrendeléseknél stb.

 

 

Tom Cruise és Jack Nicholson a Becsületbeli ügy című filmben

 

S hogy ki is volna az az ellenfél, aki egy tárgyaláson túl járna Veresegyház Jessep ezredesének eszén, s hogy miként tenné, azt ld. itt.

 

Az ÉVÉ-ben volt aki erre a Tom Cruise szerepre alkalmas lett volna. Emlékeznek még A Tv ügyvédje műsorra?