Miért prüszkölsz Ligetek? – „Hozzá kell szokni!”

De azt is kérdezhetnénk, hogy miért folyik az orra a cukrászdában? – Parlagfűmező van mögötte, de olyan, mintha legalábbis ezt termelnék.

A parlagfű 70 évvel ezelőtt még botanikai ritkaságnak számított, nem csoda hát, ha evolúciósan nem vagyunk hozzászokva a nagytömegű jelenlétéhez. „Hozzá kell edződni” – mondaná Pásztor Béla (s mondta is). Csakhogy ehhez kéne néhány százezer év. A stressz okozza – vélik mások, ami igaz is, ha nyugodtabb az életünk, még nem biztos, hogy beindul az immunválasz. S az allergiákból éppenséggel néha kigyógyul az ember, de máskor meg bele sem kerül, ha nem éri túl nagy dózis. Ha viszont éri, egyik pillanatról a másikra az is prüsszöghet, akinek addig semmi baja sem volt, s néha attól kezdve egyre rosszabb is lehet, egyre kissebb koncentráció is kiválthatja a kellemetlen közérzetet.

Az említett terület most eladó, ami a mellékelt táblán látható. Akit érdekel, hívja fel a számot, és kiderül ki a tulajdonos, kinek kéne rendben tartania, vagy ha nem teszi ki jelenthető emiatt fel. (Az önkormányzatnak kötelessége elvégezni a vágást, majd a számlát benyújtani annak akié a terület. Ha az övé, és nem teszi a dolgát, neki kell kifizetni a büntetést.)

A területen 5 csillagos szálloda volt tervezve. Nekünk erről egy budapesti plakát jut eszünkbe, ahol Demszky Gábor azt hirdette, hogy „világvárost építünk”. Mire valaki alá írta: „Előbb takarítsd el a kutyaszart.” Hasonló a helyzet itt is. Ötcsillagos szálloda helyett beérnénk egy kaszálással is, mert könnyen lehet ekkora parlagfűmező már országos szinten is dobogós volna. Kétes dícsőség.