Gémesi nyilatkozat

 

Immár nemzetközi szinten is kiderült a hazai önkormányzatok problémája. A hivatkozási alap a svájci frank árfolyama. Ld. itt. Lássuk laikus szemmel mi is zajlott az utóbbi években. Az eladósodott önkormányzatok közül volt amelyik kötvényt bocsáthatt ki, s volt aki azt mondta, „újabb kölcsönbe végképp nem verhetjük magunk”.

Azok közül, akik éltek ezzel, van aki korábbi kölcsöneit pakolta át ide, hogy így hosszabb távú legyen a törlesztése, s kevesebb legyen az éves teher. Ez viszont volt akit arra csábított, hogy mégtöbb kölcsönt vegyen fel kötvényben. A három éves tőke törlesztési türelem pedig volt akit arra csábított, hogy még annál is többet vegyen fel, hiszen hol van az a három év…

Most azt kérik, hogy tolódjon tovább, hogy ne kelljen még törleszteni a tőketartozást. Vagyis ugyanott vagyunk megint, mint azok esetében, akik három évvel ezelőtt kényszerből bocsátották ki a kötvényt.  (A bankok három év türelmi ideje amúgy egy olyan technika, melynek segítségével altatják a felelősséget, és kedvet csinálnak a hitelfelvételhez.)

A fentebbi alternatívák felrajzolásában mondanunk sem kell, hogy Veresegyház a legrosszabb helyzetűek közt van. A kötvénykibocsátás burkolt adósság átütemezés volt már akkor is. De volt olyan része is a kötvénynek, ami újabb beruházásokhoz kellett, a tőketörlesztési résszel a mi vezetőink végképp nem számoltak.