A norvég merénylő

 

Civilizációnk számára a merénylet legmegdöbbentőbb üzenete, hogy az ellenség bennünk van. A gonoszt nem az arabok, a mások, a tőlünk eltérők közt kereshetjük, akikkel szemben mi rendben vagyunk, hanem saját magunkban. Az ilyen problémát nem lehet repülőtéri szigorításokkal megoldani, nem segít az erő, a rendteremtő ígéretek is hatástalanok. A gonosz ráadásul szőke, magas, jó indulatú, legjobb barátja egy magyar, őszinte hódolója a magyar nőknek, akiket csinosaknak tart. A pokol útja jó szándékkal van kikövezve, a gonosznak is a küldetéstudata a jobbító szándék. (ruháján a felirat: „marxista vadász”. Forrás ld, itt. Hát nem pozitív ideológia ez is azután, hogy a marxizmus diktatúrát hozott létre?)

Ez a látszólag jóindulatú, de velejéig gonosz ráadásul gyáva is. Minden arab terrorista magát robbantja fel. Emlékezzünk csak Bush szavaira szep.11. után „gyáva arab terroristákról” beszélt, noha a repülőn elpusztították magukat is.

A mi norvég gyilkosunk viszont golyóálló mellényt viselt, és a rendőrség megjelenésekor azonnal letette a fegyvert. Saját testi épségére tudott vigyázni. A másét – bár nagyon sajnálatosnak vélte – feláldozhatónak tartotta.