Termálvezeték épül a Kisréten

Veresegyház Csonkás feletti részén látható, ahogy a termálvezetéket fektetik a nagy GE felé. A lakosok közül többen aggódva figyelték mi folyik a területen, de mindenkit megnyugtathatunk, nem parcelláznak. Ami pedig a GE felé vitt vezetéket illeti, ez már kevesebbeket érdekel, de erről is be tudunk számolni. Alapvetően egy támogatandó, környezetvédelmi és területfejlesztési városi vállalkozásról van szó. A helyzet azonban mint általában, itt is bonyolultabb.

1. A GE-t fogják fűteni a város tulajdonában lévő távhőrendszerrel. Így a gyár Co2 kibocsátása sokat csökken. S mindez jó. Jó a városnak, mert ha egy üzemet így tud ellátni, akkor vonzóbb lehet az üzem számára, vagy a telepre jövő más cég számára.

2. Ami furcsa, hogy tudomásunk szerint a vezeték kiépítéséhez a város vett fel csak kölcsönt. A polgármester előterjesztése szerint – ez persze nem megbízható, de most hihetőnek tűnik – a bank csak úgy volt hajlandó pénzt adni, ha a GE által fizetett fútési számla külön kezelésre kerül, és ebből törleszti a város a kölcsönt.

3. Egy dologra nem gondoltak csak a képviselők. Abban az esetben, ha a GE elköltözne, bezárna, a kölcsön törlesztése továbbra is a várost terhelné. Ez természetes is. Az azonban nem, hogy a beruházásba a GE egy fillérrel sem szállt be, de még csak a kölcsönfelvételbe sem, miközben az egész beruházásnak nem a lakosság a haszonélvezője (leszámítva a Co2-őt).

4. Megbízható forrásból tudjuk, hogy a GE-t egyáltalán nem izgatta, hogy a kapuikig viszük a termálvizet. Költségvetésükben a csarnok gázzal vagy vízzel való fűtése nem számított. Kár, pedig a merketingjébe beépíthette volna, hogy nem akármit támogat Veresen.

5. A város polgármestere stílusának megfelelően kikényszerítette ezt a beruházást, azaz olyan helyzetet teremtett, amit nehéz volt nem elfogadni. A testületet pl. arról győzködte, hogy a GE szándéknyilatkozatot adott a termál bekötésére, ha már a kapujánál lesz. Nem tudni mikor készült el ez a szándéknyilatkozat, de végül is miért ne kötne rá? Azért a GE sem hülye, egy ingyen ajándékot miért ne fogadna el?

6. A beruházásnak Egyesületünk örül, még úgy is, hogy a pénzügyi kockázatot csak a város állja. Talán lehetett volna jobb tárgyalással jobb üzletet is kötni. Az sincs kizárva azonban, hogy a város több gesztussal is tartozik a GE-nek. Szerencsés véletlen, hogy a pénzügyi hiányt, mely a fizetésképtelenséget jelentette volna azzal kerültük el, hogy épp alyan nagyságrenddel növekedett a GE iparűzési adója 2010-ben, amennyivel csökkent a tervezett földeladási bevétel.