Épül a református iskola

 

Pro és kontra érvek egyaránt elhangzottak a veresi református iskola felépítésének támogatásáról. Az összegről ld. korábbi írásunk. S természetesen a konfliktus kikerülő helyi sajtótájékoztató is megjelent. A mellette szóló érv az, hogy a város könnyebben tud nehéz anyagi helyzete mellett gimnáziumot biztosítani, ha abba az egyház is beszáll, s tudjuk az állami támogatás is nagyobb a felekezeti iskoláknál manapság, mint a világnézetileg semlegeseknél.

Az anyagi szempontokkal szemben épp ideológiai szempontok állíthatók fel. Az állami gimnázium a maga felekezeti semlegeségével elsőbbséget élvez, és ha az már megvan, lehet gondolkodni egy egyházi iskola támogatásán. Ha a nem vallásos közösség éppenségel úgy gondolja. De hasonló konfliktus merülhet fel a különböző vallások között is. Tekintve, hogy a város döntő többségét katolikusok lakják, miért pont református iskolát támogat az egész lakosság, és miért nem katolikusat.

Ezek persze költői kérdések, mert a város lakossága nem polgári abban az értelemben, hogy úgy érezné az ő pénzéből történik az építkezés. S erre a közönyre Pásztor Béla rá is játszik, ki is használja. De azért volt felháborodott hangú kritikus cikk erről a HVG-ben, volt felekezetek közti morgás is. Mostanra ezek elültek, miközben a megint csak grandiózusos építkezés mögött is számos politikai hiba történt.

Az egyik, hogy amikor kiírtak pályázatot régi iskolák helyrehozására, Veresegyház megpróbálta belegyömöszölni a pályázatba a református új iskolát, és ezért sok pénztől is esett el. A másik az átgondolatlanság, a pazarló építkezés.

Az ÉVE a konfliktusok nagyobb részét megoldhatónak látná akkor, ha a református iskola hajlandó volna nem csak reformátusokat felvenni. Ld. ezt az elképzelésünk is itt. (Köszönjük a BélaVáros Fórumán a bejegyzést arról, hogy a Református Iskola nem csak reformátusokat vesz fel. Korábbi írásainkban pontosabban fogalmaztuk meg az elképzelésünk arról, hogy az önkormányzat öszthatna ki demokratikus módon néhány helyet évről évre.)