Testületi 2011. jan. 18. – Mit vállal ebből a multi?

Minél pirosabb a térkép, annál több az ország lehetősége a geotermikus energia kihasználására. Városunk ebben élenjár. A geotermikus energia további helyi kihasználására Veresegyház hitelfelvételt tervez. Ld. az előterjesztés 4. pontját. Egyelőre a polgármester még a vállalatok szándéknyilatkozatát se hozta nyilvánosságra, amiből kiderülne, hogy a cégek igénylik a beruházást, és az ajtajukig vitt melegvizet felhasználják.

A helyzet az, hogy ezeket a cégeket nagyon nem is izgatja, hogy a fűtésszámlájukkal néhány százalék megtakarítást elérhetnek. Sokkal fontosabb nekik, hogy ne kelljen kötelességet vállalni a törlesztésben, mert hisz ha néhány éven belül továbbköltöznének (amire sajnos már láttunk példát), akkor az a helyzet állhatna elő, hogy tovább is törleszteniük kéne a beruházást, miközben már nincsenek is itt.

Egy okos tárgyalási technikával viszont magukat a cégeket mégis be lehetett volna vonni, ha felfedeznék az itt rejlő – nem fűtési átállásból származó csekély anyagi hasznot -, hanem a reklámértéket, melynek során olyan vállalatként tűnhetnek fel, amely társadalmi felelősséget vállal, és a környezet számukra fontos.

Vagyis összefoglalva. A GE és a Sanofi:

  1. anyagi haszont remélhet a gázról a geotermikus energiára való átállással,
  2. óriási reklámértékhez jut, amelyben az egész világ számára kommunikálhatják a környezettudatosságuk.

Mit vállal a két cég ebben a projektben ezért? Erről semmit sem tud se a testület, se a lakosság. (Ha bármilyen információt kapunk akár politikusoktól, akár a vállalatoktól, azt azonnal közzétesszük.)Veresegyház lakosai ugyanis az előterjesztés megszavazásának pillanatától fogva 260 millió Ft kölcsönfelvételre vállalnak fedezetet.