Ne mulaszd el a karácsonyt – az idén sem

A KEVE társaság körlevelének egy szövegét adjuk közre. A felhívásban benne szerepel, hogy ne féljünk az evangéliumtól, nos mi nem félünk, bár nem gondoljuk, hogy hittérítésre kéne adnunk a fejünk. Egyesületünk ugyanis felekezetileg semleges /bár kaptunk ajánlatot arra, hogyha oktatási intézményt szeretnénk, könnyebben jutunk előre, ha vallási felekezetet hozunk létre, ami meg állítólag pofon egyszerű 🙂 Nem akartunk ilyen áron…/

Az evangélium van akinek egy szent szöveg, van akinek kulturtörténeti dokumentum. Sem egyik, sem másik közösség nem retteg tőle. Criswell ugyan egy hittérítő, de nem lett volna korrekt a részünkről a plagizálás, és értékes gondolatainak átírása, de az sem lett volna korrekt, ha a szerző nevét feltüntetve a hittérítő részeket kihúzzuk, mert ezzel mega szerző akarata ellenére járunk el. Nos, ennyi bevezető után itt van maga a mű:

Lehetséges elmulasztani a karácsonyt? Karácsonyi zene szól, mindenfelé dekorációk és hirdetések áradata. Ezek után lehetséges volna elmulasztani a karácsonyt? A válasz: igen. A legeslegelső karácsonykor, 2010 évvel ezelőtt, voltak emberek, akik elmulasztották: 1. A fogadós – aki túlságosan elfoglalt volt. 2. A vallási vezetők – akik közömbösek voltak és megvoltak a maguk szertartásaik. 3. Heródes király – aki félt. Ez az a három indok, ami miatt az emberek elmulasztják a karácsonyt: 1) üzlet, 2) közömbösség, 3) félelem. Engedd meg, hogy adjak három tanácsot, hogy ne szalaszd el a karácsonyt. Ez ugyanaz, amit szüleink és tanáraink tanácsoltak az utcán való átkeléshez: megállni, körülnézni és figyelni.

Állj meg: Sokféle alkotórésze van az életednek: fizikai, érzelmi, szociális, anyagi, tanulmányi és lelki elemek. Megfigyeltem, hogy a legtöbb élet nincs egyensúlyban. Leköthet annyira a megélhetés biztosítása, hogy közben megfeledkezel az élet megéléséről. „Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten” (46. Zsoltár 10). Több időre lenne szükséged? Ha mindkét oldaláról égeted a gyertyát, akkor nem vagy olyan eszes, mint ahogyan azt gondoltad! Miután kibontottál minden ajándékot, elfogyasztottál minden ételt és megnéztél minden mérkőzést, fordíts 30 percet arra, hogy kiértékeld lelkiéleted irányát 2010-ben. Állj meg: fordíts időt lelkiéletedre. Nézz körül: Őszintén vizsgáld meg, hogy kicsoda Jézus Krisztus. Nézz utána! Még Heródes Király is azt mondta, „menjetek el, szerezzetek pontos értesüléseket a gyermekről…” (Máté evangéliuma 2:8).

Hihetetlen, hogy milyen sok ember ünnepel karácsony után karácsonyt anélkül, hogy időt fordítana arra, hogy átgondolja, ki is volt ez a Jézus Krisztus? A kételkedés helyénvaló addig, amíg az igazság keresésére ösztönöz. Ki volt Ő? Egy jó ember, egy őrült, egy gonosztevő vagy egy Isten-ember? Nézz utána! Amikor elemzést készítesz, akkor mit találsz 2010 jelentésének? Milyen volt a 2010. év? Nem értem az emésztőrendszer működését, de ez nem tart vissza az evéstől. Nem értem azt, hogy a TV hullámai hogyan terjednek a levegőben, de az nem akadályoz meg a TV nézésben. Ahhoz, hogy a hasznát lásd valaminek, nem kell értened a működését. Ellenőrizd le! Nézz utána: őszintén vizsgáld meg, hogy kicsoda Krisztus. Figyelj: ne félj az Evangéliumtól! „Az angyal pedig ezt mondta nekik: „Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus…” (Lukács evangéliuma 2:10-11). Három ok, ami miatt az emberek félnek az evangéliumtól:

a) az emberek ki fognak gúnyolni;

b) el fogom veszíteni a szabadságomat (vége a buliknak, nem ihatok, káromkodhatok és dohányozhatok.);

c) fanatikus leszek.

Ne következtess minden dologból Krisztusra, amit az Ő nevében tesznek. Én is zavarba jövök néhány ilyen dologtól! Jézus azt mondta: „…én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek” (János evangéliuma 10:10). Figyelj: a kereszténység nem egy vallás, „teheted” és „nem teheted” szabályokkal és szertartásokkal. Ez egy életforma, kapcsolat egy személlyel. Az Ő születésnapját ünnepeljük. Hát te mit fogsz hozni a születésnapját ünneplő fiúnak? Mi a helyzet a te életeddel?