Zsolt Péter elemez – Szíj Melinda esete

Szíj Melindáról a Megasztár 2010-es énekesnőjéről azt se tudtam ki, amíg egy újságíró fel nem hívta rá a figyelmem, és ki nem akart faggatni a titkáról. Ld itt. Ő a magyar Susan Boyle – véltem, titka pedig a színpadi átváltozásban van. Sokunkban él elfojtott tehetség, de míg Susan esetében – ezt már most mondom – genetikai sérülés sejthető, melyet a szinpadi éneklése feledtet, s minden előítéletünket megcáfol, addig Szíj Melindát az élet nyomta agyon. Az ő arca és mozgása is átalakul amint énekelni kezd. Ha kislány korától fogva ápolják tehetségét, ma csak a színpadi arcát ismernénk.

 

Kiesésének körülményei több mint gyanúsak. Azon a nap jobbat alakított, mint korábban, de ettől persze még a közönség kiejthette volna, ahogy a másik tehetségkutatóban az X-faktorban is Janicsák Veca volt jobb, itt mégsem feltételezik a menedzserek manipulációját. Aki látta esetleg a Quiz Show című filmet tudhatja, hogy sok más szempont is akadhat, ami miatt a szerkesztők úgy gondolják, felrúghatják az általuk kitalált játékszabályokat. Az említett film igaz történetet dolgoz fel, melyben a Twenty One 50-es évekbeli műveltségi vetélkedő manipulálásának drámáját láthatjuk viszont.  Az NBC-nél a csalás oka a nézettség megtartása volt, a versenyzőknek előre megadták a helyes választ. Valamilyen okból kifolyólag – ha jól emlékszem azért, mert a versenyző nem volt elég szimpatikus a nézőknek – a hősnek rossz választ kellett adnia egy olyan kérdésre, amelyre egyébként tudta a helyes választ.

 

Szíj Melinda esete más, ő hozta a műsorba a nézettséget, de egyre nagyobb kockázatot is rejthetett a szervezők számára, hogy a showból mikor csinál drámát, mikor teszi nevetségessé akár az egészet. A kockázatból még nem következik feltétlen csalás, ez csak egy lehetséges indíték. Nagyon sok embernek van idnítéka arra, hogy lépjen valami megengedhetlent, de mégsem lépik még. A csalás gyanúját a körülmények több apróbb eleme ébresztette fel a nézőkben, melyet nem szükséges kifejtenem, hiszen pl. itt olvashatják.

 

A Tv2 nem tud presztízsveszteség nélkül kimászni ebből a sok gyanúsításból. Sőt, a többi beszavazós meg sms-ezős interaktív műsorra, azaz más médiumokra is kihathat a Szíj Melinda eset, amennyiben a bizalom elvész a nézőkben. A Quiz Show utóhatásaiból sejthetjük, hogy a bizalomhiány sem tart örökké, de egy-egy lebukás alaposan megrázza a média egész üzletágát, legalábbis ami a nyeremények nagyságát, a szponzorokat meg a nézettséget illeti.

S esetleg 40 év múlva jön egy rendező, és Szíj Melindáról filmet készít.

A Quiz show rendezője Robert Redford volt.