Amerikai városi csődők nem távoli csődök

Már csak azért is érdemes odafigyelni, mert a 2008-as válság is onnan jött, és már fenyegetőznek a következővel ld itt. Meg azért is, mert a szóban forgó 49 ezer lélekszámú város Harrisburg csődbejelentésen gondolkodik. S hogy miért is érdekes ez a számunkra?

Rövid fejszámolás, és kiderül, hogy 68 millió dolláros adósságuk (13,5 milliárd Ft) csupán 2/3 annyi, mint Veresegyházé, legalábbis, ha az egy főre eső adósságot vizsgáljuk. Ez ott már pánikot kelt, de nálunk mindenki nyugodt, hiszen ameddig Pásztor Béla kezében a gyeplő, addig baj nem lehet. S bár tényleg Veresegyház az ország legeladósodottabb települése, de számtalan van még, mely eladósodottabb Harrisburgnál. S ugyan mi okunk volna azt hinni, hogy itt a befektetők és a bankok kevésbé óvatosak-félősek, sőt…

A túlzott bizalom ptoblémáját szenvedheti meg a világ, mely immár nem ingatlanpiaci, hanem az önkormányzatok eladósodásából származik. A különbség csak annyi, hogy míg a 2008-asban mi ártatlanok voltunk, a mi bankjaink nem követték el az amerikaiak hibáit, addig önkormányzati téren semmivel sem vagyunk jobbak. Alighanem az emerikai önkormányzatok a befektetési lendületben hittek, de hogy miként is támaszkodhatnak az álamra, annak még utánna kellene néznünk. Több különbség is lehet, de az biztos, hogy a mi magyar településvezetőink közül sokan teljesen infantilisek, és az állami redisztribúció emlőin nevelkedtek, ami mára annyit tesz, hogy semmi mást nem tudnak, mint minél többet beruházni, aztán pedig bíznak a csodában, és a költségek átvállaltatási lehetőségében.

Az önkormnyzati csődőhullám veszélyéről a The New york Times is beszámol, és olyan elemzők hívják fel a veszélyre a figyelmet, mint Felix Rohatyn, aki a 70-es években New Yoirk-ot mentette meg a csődtől.