Gördeszkával okosan – Budapest belváros

2010-ben az egyik arab országban engedélyezték, hogy kislányok részt vegyenek gördeszkás foglalkozásokon. Rájöttek, hogy nem kell tiltani ezt a sportot tőlük, s nem is kötődik hozzá olyan szubkulturális háttér, mint a világ más részén. Sokan ugyanis attól félnek, hogy a gördeszkázással együtt jár az iskolakerülés, a csövezés a rossz társaság, a marihuána, a cigarett és az ital. Az igazi gördeszkázás szubkultúrája tényleg kötődik egy kicsit a hátrányos osztályokhoz, mint majd minden modern divat, de épp a képességek maximális uralása miatt pont az alkohol meg a drog kizárt. Ettől persze még lehet veszélyes, mert a vakmerőség a gördeszkást is veszélyeztetheti. (Aki nem tudja próbálja ki, iszonyú nagyot lehet esni.)

 

Az egyik tehát, hogy rossz szubkultúrát sejtenek mögé mifelénk, noha épp szemben van a pszichés önpusztítással, a másik tévedés pedig, hogy ha létrehozunk pályákat, akkor azzal csak reklámozzuk ezt a szubkultúrát, és elvonjuk a fiatalokat a fontos és lényeges dolgoktól, mint pl. zene tanulás, tanulás, vagy elismert sportok. Valójában viszont fordított a helyzet, ahogy felfedezi a felnőtt társadalom és támogatja a fiatalokat, úgy szelídül maga a hajdani szubkultúra is.

Néhány hónapja csak, hogy a Deák téri Gödör mellett, az eddig megszokott táblákat „Gördeszkázni Tilos!” kiegészítette valami más. Egy gördeszkapálya. A tábla amúgy se ért semmit, bár hogy a rendőrök mennyire és mikor próbáltak rendet tenni, azt nem tudjuk, de az biztosan mondható, hogy valami okos dolog történt.

Egy gördeszkással ugyanis két dolgot lehet csinálni. Lehet üldözni, hogy a túristák nyugodtan sétálhassanak a területen, de még okosabb hagyni őket, minek kapcsán épp ők válnak túristalátványossággá.

Korábban írtunk már arról a KITALÁLJUK rovatunkban, hogy a Csonkás fölötti térségben mindenféle extrém sportnak alkalmas pálya kialakítható volna. Ez persze egy nagyobb átgondolt projekt keretében képzeltük, melyre azóta annyi válasz történt, hogy a területet átminősítette az önkormányzat ipari létesítményeket befogadható területté. (Nesze neked városfejlesztés!) A gördeszkapálya helyére ezúttal más elképzelésünk van. Elkészíthető volna ez azon a részen, ahol közel van a pálya az iskolákhoz. (pl. Búcsú tér) Általában elmondható, hogy nem látszik a városvezetések részéről olyan törődés, ami az ifjúság irányába mutatna. A bölcsöde és óvoda fejlesztés után az agglomeráció következő feladata alighanem az ifjúság.

Bármibe fog azonban az ember, lehet kicsit és nagyot álmodni. A kicsi olyasmi, amit Budapest belvárosi önkormányzata is megvalósított. Tudomásul vette a tényeket, hogy azon a helyen gördeszkáznak, és nem ellenállt a hullámnak, hanem az élére állt. Nagyot álmodni is lehet azonban úgy, ha olyan pályát hozunk létre ahová aztán versenyek is szervezhetők. Hogy ne csak alvó város legyünk, ahhoz nekünk kell bizonyos dolgok élére állnunk. Nem árt tudni azonban, hogy nem mi lennénk az elsők, akik a gördeszkázást felfedezik.

Javasoljuk, ha a város nekiáll még egy olcsóbb projekt megvalósításának is, ne úgy tegye, ahogy a Deák téri. Bár a belváros lépését bizonyos értelemben pozitív példaként idéztük, valójában egy pálya kialakításához érdemes néhány tini (vagy ma már felnőtté vált profi) véleményét kikérni.

olvasnivaló:

Lányok gördeszkaversenye szuper pályán ld. itt.

Mosonmagyaróvár 2010 július – 6. országos gördeszkaverseny (A link csak a hirdetést mutatja itt)

Szombathelyi gördeszkaverseny you tube,

gördeszkázó pap ld. itt