Példabeszéd a befektetett pénzről

Pásztor Béla a napokban majd egy milliárd forintot fog elköltetni. Jó neki – mondhatnánk – ha van neki, hát miért ne költsön? A probléma azonban az, hogy nincs, és hogy nem a saját pénzét költi. – Hát akkor kiét? – kérdezhetik. És mire?

Ha nem kiváncsiak az eszmefuttatásra, csak a tényekre, ugorják át ezt a bekezdést. Érdemes azonban kitérni kedvenc példabeszédére, a Bibliában találhatóra, melyben az Úr talentumokat osztogat a szolgáknak, majd amelyik visszajöttekor nem kétszerezi meg, hanem csak ráül és megőrzi, azt megrója. Veresegyház  polgármestere ugyanis abban a hitben van, hogy ő az, aki megkétszerezi a kapott tálentumokat. Ha a tálentumok ezúttal pénzt jelentenek, akkor a hiányukat kétszerezi meg, ha pedig az Úr a mindenkori kormányt jelenti, melynek valahogyan pótolnia kell az adósságot (a kormány meg ugye csak az állampolgároktól tudja ezt összeszedni), akkor ez az Úr kénytelen lesz büntetni. Ha sok olyan önkormányzat van az országban, mint a veresi, mely képtelen kezelni az adósságát, a kormány kénytelen lesz gyámság alá helyezni az egész ország önkormányzatait. Gyakorlatilag ez a folyamat elkezdődött, hála a Pásztor Bélához hasonló vezetőknek, akik közül is valóban kiemelkedik Pásztor Béla, hiszen ha nem is a világ, de az ország legeladósodottabb településévé tette a miénket.

Pásztor Béla rosszul játszik a pénzzel. Ezt bizonyítja, hogy a napokban egy rosszul sikerült kezesség vállalási ügy miatt 526 millió Ft-ot fogunk fizetni az MKB banknak. A történet egyszerű, Gábor Csaba 38 telket vett – feltehetőleg hitelből – melynek fedezete maga a telek lett. A bank azonban élt a gyanúval, hogy a vállalkozó nem lesz sikeres, és az önkormányzattal kötött egy szerződést, hogy szükség esetén a telkeket visszaveszi. A banknak ugyanis nem kell a föld, csak a pénz, és most kéri is. Pásztor Béla lehet, hogy jóhiszemű volt, amikor egy vállalkozót kezességvállalással támogatott (amúgy nem tudom miért nem mondjuk Önt támogatja, hátha ügyesebb volna), a jóhiszeműségét nem vonjuk kétségbe, egyszerűen csak azt állítjuk, rosszul játszik a pénzzel.  És ami már végképp problémás, hogy majdnem mindig rosszul játszik, és hogy mindig más pénzével játszik rosszul, nem a sajátjával.

Pásztor Béla nem tesz eleget a példabeszéd kívánalmainak, nem hogy az 5 talentumból 10-et, a 2-ből 4-et, sőt még csak meg sem tartja azt az egyet, amit kapott (ez utóbbinak lesz aztán jaj a történetben), hanem folyamatosan csak szór.

S figyeljék csak meg, milyen ravaszul. Ugyanis vesz Somodytól 100 millió Ft-ért területet. Régi próbálkozás ez, a mostani testületnél már nem lesz akadály. Ez a napirendi pont az első. Van rá fedezet, van indok a vásárlásra, miért ne venne? (Igaz, háromszor annyiért veszi vissza, mint amennyiért Somodynak eladta, de hát miért is adta el olyan rosszul anno? Ugyan azért amiért a Gábor Csaba ügyletet elrontotta, mert rosszul bánik a talentummal.) A testület a fedezetet látva megszavazza.

Második napirendi pont. Ki kell fizetni az MKB-nak az az 526 millió ft-ot, mert az üzlet nem jött össze, és a területet vissza kell vennünk. Igen ám, de fedezet erre már nincsen, viszont nincs mese, a szerződés kötelez. A pénzt a 2012-es költségvetési keretből fizetjük.

Fordítva ülünk a lovon. Ha ugyanis valakinek kötelezettségei vannak, előbb teljesítse azt (2011-ben), s ha marad, vásároljon (2012-ben). Ha már a Bibliára meg az erkölcsre oly előszeretettel hivatkozunk.

Hát kedves polgárstárs így jön össze 650 millió Ft Áfástul, meg még veszünk néhány területet gyömölcsösben, benzinkútnál és ki tudja még hol, meg szükségünk is lesz útépítési kifizetésekre, meg a jövőre is kell gondolni stb. Az 1 milliárd ül, de ha nem is, a 8 milliárdos adósságállományt simán elérjük még ebben az évben.

Felmerülhet a kérdés Önökben is, hogy honnan tudja már most kifizetni azt a pénzt, amit majd csak 2012-ben szed be a lakosoktól és a helyi iparból, esetleg telekeladásból. Hiszen ez a pénz nincs a kezében. De ha ilyeneket kérdeznek, semmit sem tanultak: „a pénzzel játszani kell” (no persze csak más pénzével, mert azzal nincs nagy gond, ha nem jön be.) A 2012-re várt bevételhez már most hozzájuthatunk, ha kölcsönt veszünk fel (Mostanában leginkább magánszemélytől 22%-os kamatra.)

Így lesz készpénzünk, és csak a törlesztési összegeket kell valahogy összegereblyéznünk. S hogy miképp is? Természetesen ipari létesítmények idecsábításával, meg hát kit érdekel, majd a következő generáció megoldja…

Az ámokfutás Pásztor Béla újraválasztásával folytatódott, s tézisünk az, hogy az Úr ezért büntetni fog. Két dolgot tehet, vagy privatizál mindent (bankok ezt tudják csak tenni), vagy államosít. Büntetésből megfosztja a közösségünket attól, hogy saját maga gazdálkodjék a saját vagyona fölött, mert erre gyermeki lelkületénél fogva képtelen. S azt mondhatjuk, ez rendben is van. Mi más lehet mindennek a következménye?

Csak azt nem értjük miért kell annak a több ezer embernek is elszenvednie ugyanazt a büntetést, akik változást akartak, mert hogy a Pásztorra szavazók elszenvedik, az még rendjén van. Vagy országos szinten miért kell esetleg majd az államosítást elszenvednie azoknak a településeknek, melyek jól sáfárkodtak a talentumjaikkal, csak azért, mert Veresegyház rosszul sáfárkodott.