Önkormányzati lap – Nyiregyháza

Példaértékű önkormányzati lapot nehéz találni. Nyiregyháza lapja sem ilyen, nyomta a Fideszt, de talán nem inkorrekt módon. Kesztyűs kézzel bánt a három (Jobbik-Fidesz-MSZP) polgármester-jelölt közül az egyikkel, nevezetesen a Fidesz jelöltjével, kicsit mintha sztárolta is volna amiért olyan sok fontos Fidesz vezető „tette tiszteletét a kampányban”, ellenben magas szintű és tartalmas beszélgetések olvashatók a másik kettővel.

Példaértékű csak az, hogy egyik jelölttel sem álinterjúkat készültek, melyeket maguk az érintettek írhattak volna meg, és adhattak volna burkolt reklámként fel. Még a Fideszes interjúnál is érződik, hogy valódi kérdésekre valódi válaszok jönnek.

 

Az interjúkban munka van, és tehetséges a kérdező is, ha akar. Nem sértő, de lényegre törő, és inkább az országos médiumok színvonalát idézi, mint a vidéki sajtóét. A lap nem csak, hogy nem megalázkodó és szolgalelkű, de nem is művi vagy merev. Mind az MSZP-s, mind a Jobbikos polgármester-jelöltnek meg kell válaszolnia mit miből és hogyan szeretne, nincs lehetőség a félrebeszélésre.

Mondanuk sem kell, hogy Veresegyház hivatalos lapja nincs ezen a szinten, irányultságát tekintve pedig ellentétes. Következésképp Pásztor Béla sokat köszönhet a Veresi Krónikának, melynek újságírói egyetlen kellemetlen kérdést sem tettek fel. Ugyanez vonatkozik kisebb hibákkal a Kistérség c. lapra is. A két lap a függetlenség és az objektivitás látszatát keltette, de valójában ingyen propagandatevékenységet folytattak a fennálló hatalom számára, ezáltal megtévesztették az olvasókat. (A Kistérségben pl. úgy közvetítették a ÉVE vitát, hogy újra feltettek kérdéseket Pásztor Bélának, az ÉVÉ-nek persze nem.)

Figyelmükbe ajánlom a Nyiregyházi Napló Jobbik polgármesterjelöltjével készült interjút is, amelyben az újságíró szembesítette a polgármester-jelöltet a Jobbik cigánybünözők számára lágerépítő országos ötletelésével, amire még maga a nyiregyházi Jobbik vezetője is csak annyit tudott mondani „Isten őrizz!”.

A lapot ld. itt.